“Če bi slovenski bankirji – ti sebični idioti!”

Z velikim zanimanjem sem danes prebral v Sobotni prilogi Dela zapis Borisa A. Novaka, slovenskega pesnika in Prešernovega nagrajenca, njegov tekst z naslovom “Nočem vojakov, hočem civiliste” in z nadnaslovom Poročilo o humanitarni pomoči slovenskega in mednarodnega Pena za begunce in pisatelje v obleganem Sarajevu.

Osebni arhiv Borisa A. Novaka/ Stanislav Koblar, Drago Jančar, Niko Grafenauer in Boris A. Novak na sarajevski tržnici.

Med vsemi besedami, ki jih je pesnik, pisatelj in profesor zapisal, pa bi med izredno zanimivim branjem celotnega zapisa izpostavil tole njegovo pronicljivo, živo in še danes aktualno misel:

“V tej zvezi naj bo za vse večne čase znana sramota, da je v nasprotju s slovenskimi pisatelji osrednja slovenska banka svoje bosanske stranke pustila na cedilu! Če bi slovenski bankirji – ti sebični idioti! – v letih vojne na Hrvaškem in v Bosni ravnali tako kot slovenski pisatelji, bi bila NLB zdaj najmočnejša banka v regiji, tako pa … tako pa slovenski davkoplačevalci, vključno s pisatelji, zdaj plačujemo za bankirsko sebičnost in idiotizem.”

Ali je tukaj treba še kaj dodati? Če bi še kaj dodali o Anžetu Logarju in njegovi preiskovalni komisiji, ki je raziskovala ne samo “bančno luknjo” temveč en zelo globok “bančni prepad”, bi bil tale naš prispevek le ena velika kaplja čez rob temu, kar se danes dogaja med “političnimi in gospodarskimi elitami” na Slovenskem.

Nedvomno je šlo pri pranju denarja v NLB za rop stoletja!

R. S.