Carmen manet je zmagovalka evrovizije

Zmagovalec tekmovanja Evrovizijski zbor leta 2017 je slovenski pevski zbor Carmen manet. Letos je to tekmovanje potekalo v Rigi, glavnem mestu Latvije. Tekmovanja, ki predstavlja najnovejši dodatek evrovizijskemu dogajanju, so se udeležili zbori iz devetih držav, članic Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Vsak zbor je uprizoril šestminutno glasbeno predstavo. Ta naj bi vsebovala dela, s katerimi bi na neki način predstavil značaj svojega naroda.

Pevke zbora Carmen manet so nastopile s skladbami Adrca skladateljice Katarine Pustinek Rakar in Ta na Solbici skladatelja Sama Vovka, ki so jo zapele v rezijanščini.

Skladatelja sta svoji skladbi, ki sta prepleteni s slovenskim ljudskim izročilom, napisala prav za to priložnost. Skladba Adrca (skladateljica Katarina Pustinek Rakar) opisuje življenje ženske v slovenski ljudski pesmi, spremljevalni rekvizit v vseh pesmih je ruta (narečno adrca), ki je bila nekoč nepogrešljivi del ženske oblačilne podobe. Spremljamo odraščanje dekleta, prvo zaljubljenost, poroko, rojstvo otroka, slovo od moža, ki odhaja v vojsko, in žalovanje ob njegovi smrti. Splet ljudskih pesmi se konča z vstajensko pesmijo Aj, zelena je vsa gora (peli so jo na velikonočni ponedeljek), ki simbolizira nov začetek in novo upanje. Skladba Ta na Solbici Sama Vovka pa se prav tako zgleduje po ljudskem melosu slovenske manjšine v Reziji, tudi njeno besedilo je v rezijanščini. Pripoveduje o tradicionalnem praznovanju poroke v vasi Solbica v Reziji, kjer razposajeni topot nog plesalcev preglasi reko Bilo in odmeva od Kanina. Sodobna glasbena podoba vključuje tudi tradicionalno grleno petje, topot z nogami in ploskanje.

Po razglasitvi zmagovalca.

Poleg slovenske zasedbe so dela predstavili še zbori iz Avstrije, Belgije, Danske, Estonije, Nemčije, Latvije, Madžarske in Walesa. Drugo mesto na tekmovanju je zasedel pevski zbor iz Walesa, tretji pa so bili domačini iz Latvije.

Zbore je ocenjevala strokovna žirija, ki sta jo vodila britanski skladatelj John Rutter in latvijska pevka Elina Garanča. Prireditev sta vodila ameriški skladatelj Eric Whitacre in latvijska televizijska voditeljica Eva Johansone.

Carmen manet v latinščini pomeni “pesem ostane”, je zapisano na spletni strani zbora. Takšno ime si je nadela skupina kranjskih gimnazijk, ki so si želele prepevati tudi po slovesu od gimnazijskih klopi.

Zbor se veliko prepeva na domačih in tujih tekmovanjih. V svoji vitrini ima že dve platinasti, osem zlatih in tri srebrna priznanja. Vodi ga zborovodja in glasbeni pedagog Primož Kerštanj, in sicer že od ustanovitve leta 2011.

Iskrenim čestitkam za največji pevski uspeh se pridružuje tudi naš spletni informativni portal osrednje Slovenije!

B. O.