Boj proti raku v središču evropske politike

Strasbourg, 18. september (NSi/ELS) –  “Boj proti raku moramo postaviti v središče politične razprave v Evropi,” je dejala evropska poslanka Ljudmila Novak, članica Odbora za okolje, prehrano in javno zdravje. 

“Rak je ena od najpogostejših bolezni v večini držav EU in zahrbten morilec naših državljanov, zato je boj proti raku eden od ključnih zdravstvenih in tudi političnih izzivov držav članic v prihodnjih letih,” je nadaljevala.

Novakova je tudi opozorila na potrebo po boljšem sodelovanju med državami članicami. “Najti moramo način, kako na evropski ravni spodbuditi sodelovanje, predvsem pa pospešiti izmenjavo informacij, ki rešujejo življenja, še posebej pri zgodnjem odkrivanju raka in zdravljenju redkih vrst raka,” je dejala.

“V naši politični skupini si prizadevamo, da se bodo sredstva, namenjena za zdravljenje raka in za raziskave, v naslednjem obdobju podvojila,” je dejala in dodala, da trenutno vsak evropski državljan za raziskave o raku prispeva le 50 centov na leto.

V Sloveniji se je v zadnjih dvajsetih letih število obolelih za rakom močno povečalo. “Predvsem pa je pomembno, da odkrivamo vzroke za nastajanje bolezni in jih v čim večji meri tudi odpravljamo. Najprej je potrebna preventiva, da bo zbolelo manj ljudi. Za izboljšanje metod zdravljenja pa moramo povečati sredstva za raziskave in zdravljenje. Z izmenjavo informacij in s sodelovanjem na ravni EU bomo bolj učinkoviti v boju proti raku in bomo naredili več za dobrobit naših državljanov,” je sklenila Novakova.

Evropski parlament bo o iskanju načinov, kako v Evropi premagati raka, razpravljal popoldne.

Marta Osojnik
Telefon: +32 473 625 868
Twitter: @mosojn

Skupina ELS je z 182 člani iz 26 držav članic največja politična skupina v Evropskem parlamentu.