Mnogo cerkva je na blagodejnih mestih, kjer je prisotna tudi energija molitve, ki sprošča pozitivno energijo. To bi lahko trdili tudi za kapelo Lurške Matere božje v Godiču pri Kamniku, kjer naj bi delovala blagodejna energija.
Kapela je bila zgrajena leta 1899 in posvečena 1. oktobra istega leta. Pobudnik postavitve je bil kanonik Jurij Jan, stric godiškega posestnika Jerneja Jana, po domače Guščevega. Jurij Jan je bil župnik v Dolini pri Trstu in je v novozgrajeni kapelici želel obhajati zlato mašo, vendar ga je le nekaj mesecev pred tem, 24. julija 1900, prehitela smrt.

Tik pred posvetitvijo so v kapelico 24. septembra 1899 z veliko slovesnostjo pripeljali kip Lurške Matere božje in ga postavili v votlino, izdelano iz konglomerata iz Kamniške Bistrice.
Naslednje leto sta bila v zvonik postavljena dva zvonova, ki pa so ju med prvo svetovno vojno sneli in pretopili v topove. Kapelica je bila večkrat obnovljena in prepleskana. Večja obnova je bila izvedena ob 50-letnici posvetitve leta 1949, druga pa leta 1979, ko je bil popravljen tudi zvonik, ki je dobil bakreno streho. Kapelo so ponovno obnovili leta 1999 in ta obnova je bila najtemeljitejša do zdaj. V treh mesecih so temeljito obnovili zunanjost in notranjost kapelice.

Po načrtih arhitekta Primoža Krta iz Stranj so izdelali lesen nadstrešek pred vhodom, v notranjosti kapele pa so med drugim obnovili kip Lurške Matere božje in križev pot, na novo uokvirili slike, obnovili vhodna vrata, namestili nov tabernakelj in oltarno omaro, na novo pa so postavili tudi kipec Matere božje z detetom in doprsni kip blaženega Antona Martina Slomška.

Z začetkom novega tisočletja je kapela dobila še tri nove zvonove.

Primož Hieng

Za lažjo orientacijo
Ljubljana–Godič
27 km
Kamnik–Godič
4 km
Več informacij
Krajevna skupnost Godič
Godič 60 a
1242 Stahovica
Za lačne in žejne
Gostilna Mili vrh
Žale 10 a
1240 Kamnik
M: 040 201 698
E: [email protected]
www.gostilna-milivrh.si

Gostilna in penzion Repnik
Vrhpolje 186
1240 Kamnik
T: 01 839 12 93
E: [email protected]

www.gostilna-repnik.si
Za radovedne
Leta 1993 so arheologi Narodnega muzeja Slovenije iz Ljubljane pri arheoloških izkopavanjih nad naseljem v kratki vodoravni jami pod previsno steno, imenovano Pod gričo, odkrili rimsko jamsko svetišče. Jama je dolga osem metrov in pri vhodu ravno toliko široka ter se v notranjost koničasto zožuje. Pod debelim ilovnatim nanosom je bila odkrita žganinska plast in pod njo ostanki 1,2 metra širokega hodnika, utrjenega z manjšimi kamni in omejenega z zidovoma, ki je vodil v notranjost jame. V žganinski plasti so bili izkopani delci srebrnih ploščic s posvetilnimi napisi, delci oljenk, železen nož, številni novci iz obdobja med 4. in 5. stoletjem in mnogo živalskih kosti.
Vredno ogleda
Arboretum Volčji Potok
Cerkev sv. Ane v Tunjicah
Naravni zdravilni gaj Tunjice
Velika, Mala in Gojška planina
Cerkvi sv. Primoža in sv. Petra na Sv. Primožu

Dolina Kamniške Bistrice
Terme Snovik
Malograjska kapela
Medobčinski muzej Kamnik