V soboto, 14. januarja 2023, je potekal jubilejni koncert Ženskega pevskega zbora Biser ob 20-letnici zbora. Dvorana Družbenega doma Grosuplje je bila napolnjena do zadnjega sedeža. Na koncertu so pod vodstvom zborovodje Fernanda Mejíasa predstavile najljubše pesmi, med pesmimi pa so zbrani prisluhnili zabavnim anekdotam iz zakulisja in si ogledali spominski video posnetek, ki so ga pripravile ob tem jubileju in si ga bo mogoče ogledati tudi na našem YouTube kanalu.

Ženski pevski zbor Biser je nastal jeseni leta 2002. Biserna ogrlica deklet se je v dvajsetih letih daljšala in krajšala – na seznamu pevk, ki so kadarkoli pele, jih je kar 80. Biseri so se brusili na vajah in se lesketali na povprečno 12 nastopih na leto v Sloveniji, zamejstvu in tujini. Brusili so jih Dean Telič Zavašnik, Polona Štrubelj, Manica Habjanič Gaberšek, Ana Erčulj in zadnjih 5 let Fernando Mejías.

Ob pripravah na koncert so pevke viharile možgane na temo, kaj so in kaj želijo biti. Ideje bi lahko strnili v tri ključne lastnosti: prijateljstvo, sproščenost in profesionalnost. Pevske vaje in druženja jim pomenijo veliko, saj je to čas, ki si ga vzamejo zase, kjer med seboj delijo najlepše pa tudi grenke trenutke življenja. Sproščenost se pokaže predvsem na intenzivnih vajah, ko se stran od domačih in službenih obveznostih posvetijo petju in druženju. Ob tem se trudijo za profesionalnost, ki jo skušajo doseči s čimbolj redno udeležbo na vajah in dodelanimi nastopi, ki jih kdaj tudi potisnejo iz cone udobja.

Med koncertom je Simona Zorko, vodja območne izpostave JSKD v Ivančni Gorici, trem pevkam za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske vokalne glasbe podelila Gallusove značke. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pa je zboru podelil tudi posebno jubilejno priznanje, ki ga je predsednici KD Lotos Grosuplje Petri Ravnik podelil župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič. V kratkem nagovoru je izrazil svoje navdušenje nad slišanim petjem in obljubil, da bodo naslednji jubilej lahko praznovale že v novem kulturnem centru.

Seznam zahval ob koncu koncerta je bil dolg, saj je za izvedbo takega dogodka potrebno veliko talentov in veščin. S klavirjem jih je spremljal Franco Páez, violino je igrala Klara Maver, violončelo Lovro Fortuna, boben Manca Lipovec ter flavto in tamburin Katarina Mejías. Hvala napovedovalki Urški, hostesam Niki, Ivi in Ani. Večer ne bo šel v pozabo zaradi Vasje, Braneta in Klemena. Tehnično pomoč so jim nudili Luka, Boštjan in Rok. Pri izvedbi koncerta so pomagali Radio Zeleni val, Tiskarna Čaks, oblikovalski studio Ambrosia, OŠ Louisa Adamiča, Cvetličarna Zvonček iz Šentvida pri Stični, Dodino z mestne tržnice ter Vrtec Jurček. Pevsko udejstvovanje pa bi bilo zelo omejeno brez stalne podpore Občine Grosuplje, Mestne knjižnice Grosuplje in Zveze kulturnih društev Grosuplje.

Po koncertu so pevke ob domačih dobrotah poklepetale z nekdanjimi »Biserkami«, domačimi in ostalimi ljubitelji zborovskega petja. Domov so odhajale polne adrenalina in s slišanimi pohvalami napolnjene z novo močjo za nadaljevanje sezone.

 

Spletno uredništvo
Zapisala Manca Lipovec, foto Brane Petrovič