JEČMENOVE ALI PŠENIČNE MOKE VSUKANEC

Vzemi tri osmine litra ječmenove moke, za jajčno lupino vode, dobro zmešaj z vilicami in dobro vsukaj in zdrobi še z obojo dlanjo; te drobljance zakuhaj v liter in četrt vrelega osoljenega kropa; kuhaj močnik 10 do 15 minut, stresi v skledo ter zabeli z ocvirki ali s prevrelo kislo smetano ali pa mu prilij mleka. Za dve do tri osebe.

 

KAŠA S FIŽOLOM

Namoči zvečer četrt litra fižola; drugi dan fižol zavri in ko zavre, ga odcedi; zalij ga nanovo z liter in tričetrt gorke vode, osoli ga in kuhaj skoro do mehkega, prideni mu četrt litra z vrelo vodo oprane kaše in pa majaronovo vejico. Kuhaj vse skupaj počasi 20 do 25 minut in pridaj polovico žemlje, narezane na drobne kocke in precvrte v 4 dkg masla.

PRAŽEN JEČMENČEK S FIŽOLOM

Deni v kozo 2 dkg surovega masla; ko se razgreje, deni vanj košček čebule in osminko litra okroglega debelega in z vročo vodo opranega ješprenja; ko se malo popraži, prilij mu četrt litra gorke vode, in ko se pokuha, ga premešaj in mu počasi prilivaj polovico litra juhe, v kateri kuhaš fižol; pridaj mu tudi srednje debel in na majhne kosčke zrezan krompir, malo soli, nazadnje prideni par žlic kuhanega fižola. Ko je kuhan, ga stresi v skledo in ga po vrhu še malo zabeli s surovim maslom. Na mizo ga daj k fižolovi ali krompirjevi juhi, s kislim zeljem ali kislo repo.

Izbrskala Branka Bizjan