Anže Logar: Ključno je, da predsednik države v slovenski prostor prinese potrebno enotnost naroda

Dr. Anže Logar, poslanec SDS, je danes dopoldan na novinarski konferenci pod osamosvojitveno lipo v parku ob državnem zboru najavil svojo kandidaturo za predsednika države. Logar bo kandidiral s podpisi državljank in državljanov.

Dr. Anže Logar je na novinarski konferenci uvodoma dejal, da se je za svojo kandidaturo odločil po tehtnem premisleku, po pogovoru z ljudmi, ki jih ceni. Za funkcijo predsednika države bo Logar kandidiral s podpisi državljank in državljanov, ima pa tudi podporo Slovenske demokratske stranke. Dejal je, da je »funkcija predsednika države v danem trenutku, ko je Slovenija precej razdeljena in se sooča z izzivi, ki so pred nami od varnostnih groženj, ki terjajo zelo tehtno sodelovanje vseh političnih subjektov, civilne družbe, strokovnjakov, podjetniškega sektorja, najpomembnejša funkcija, ki lahko združi te različne poglede in prinese v slovenski prostor to potrebno enotnost.«

Anže Logar je povedal, da je predsednik republike edini državni politik, ki ima večinsko podporo, s tem pa tudi večinsko legimiteto, da poskuša te različne poglede spraviti v tisto smer, ki je dobra za državljanke in državljane Slovenije.

»Pred nami so strateški izzivi, vojna v Ukrajini, kjer mislim, da je ta zgodba zelo črno-bela in je treba jasno povedati, da mora Slovenija od začetka do konca te vojne ostati na pravi strani zgodovine; pred nami je vprašanje miru – nove varnostne arhitekture v EU in širše;« je dejal Logar in nadaljeval, da se soočamo tudi s prehrambeno in energetsko draginjo, skratka z dilemami, ki potrebujejo sodelovanje zelo širokega spektra, ki pa mora biti po besedah Logarja »zelo inkluziven ne ekskluziven in, ki terja nekoga, ki bo povezoval.«

Dodal je, da v tem pogledu smatra, da je treba funkcijo predsednika republike maksimalno aktivirat kot vezni člen vseh različnih pogledov. »Predsednik mora igrati pomembno, aktivno vlogo, da redno išče rešitve za sodelovanje slovenske politike,« je poudaril še Logar. Anže Logar je med drugim dejal, da je v preteklosti dokazal, da zna povezovati, da je odprt za različne poglede, da se je vedno trudil iskati soglasja, zato lahko »Slovenkam in Slovencem ponudim ravno to aktivno držo predsednika z namenom skupnega povezovanja. Glede na moje preteklo delo smatram, da lahko zelo aktivno lahko prispevam k umeščenosti Slovenije v zunanji prostor, ki pa bo v prihodnosti tudi ključnega pomena.«

Po besedah Logarja bo predsedniška kampanja zelo inkluzivna in odvisna od vsakega posameznika. Logar je dejal, da se veseli te kampanje oz. te poti, saj je rad z ljudmi, se z njimi pogovarja in na tak način od spodaj navzgor oblikuje povezovalno politiko.

Na novinarsko vprašanje, komu najbolj zaupa, je Logar povedal, da zaupa večini ljudem, da je v pogovorih, ki jih je imel z ljudmi zaznal podporo h kandidaturi za predsednika države. Dodal je tudi, da je »lepota demokracije to, da se vsak odloči, koga bo podprl. Moj namen je, da ljudem svojo ponudbo predstavim, v kolikor se bodo za to odločili, so pa lahko prepričani, da bodo dobili zelo delovnega predsednika.«

Na vprašanje, kaj je zanj uspeh, je Logar dejal, da je zanj uspeh pot, po kateri gre. »Največja radost je pot, ki jo prehodiš. Veseli me srečevanje z volivkami in volivci med kampanjo,« je še povedal Logar in dodal, da je predstavnik mlajše generacije, kar pomeni, da bo v predsedniško tekmo prinesel nek drugačen pogled.

Novinarjem je povedal, da je lipa, pred katero je potekala novinarska konferenca, najpomembnejše simbolno sporočilo, ki ga želi predati naprej, torej, da je »to drevo tisto, ki nas združuje in povezuje.»

Na vprašanje o protikandidatih pa je Logar dejal, da se z njimi ne namerava ukvarjati, kajti odločitev za kandidaturo je sprejel sam pri sebi, ne glede na ostale kandidate. »Moja odločitev je, da sem dozorel sam pri sebi in da Sloveniji pokažem povezovanje, kar se je pokazalo kot dobro že v mojem preteklem delu,« je zaključil Logar.

Družabna omrežja so prepolna zapisov in fotografij v znamenju podpore Anžetu Logarju za predsednika republike Slovenije.

 

Spletno uredništvo
Vir fotografij: družabna omrežja