Ankete SDSu na volitvah napovedujejo štiri mandate

S ponedeljkom se tudi uradno pričenjajo volilna opravila pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji potekale v nedeljo, 9. junija.

Slovenci bomo tokrat v Bruselj poslali devet predstavnikov, enega več kot na dosedanjih volitvah. Večina strank svojih kandidatov še ni razkrila, edini, ki so že predstavili celotno listo so v Slovenski demokratski stranki. Kot je znano, bo letos nosilka liste Romana Tomca, sledijo pa dr. Milan Zver, Aleš Hojs, Franc Breznik, mag. Branko Grims, Franc Kangler, Alenka Forte, dr. med., Karin Planinšek in Zala Tomašič.

V prihodnjih tednih je tako pričakovati, da bodo liste predstavile tudi druge stranke, poleg SDSa so namreč to storili le še Pirati, ki pa jim ankete zaenkrat preboja v parlament ne napovedujejo. Prav tako ne SLSu, ki so nosilca liste, dr. Petra Gregorčiča predstavili prvi. Poleg Gregorčiča je jasno, da bo na njihovi listi tudi sedanji evropski poslanec Franc Bogovič. Še vedno je sicer možno tudi, da bi se SLS na volitvah povezala z Novo Slovenijo, kjer so imena sicer že predtavili, ne pa tudi vrstnega reda na listi. Ena izmed javnomnenjskih anket je namreč v preteklih dneh volivce spraševala ravno o tem – sodelovanju med obema stankama na prihajajočih volitvah.

Zadnja objavljena javnomnenjska raziskava je bila anketa, ki jo je Mediana opravila za časnik Delo. Rezulatati pa kažejo, da bi SDS osvojila 4 mandate, Gibanje Svoboda 2, SD, NSi in Levica pa po enega.