Anja Bah Žibert: Pod to “Svobodo” se ti prebivalci ne morejo več svobodno gibati

Poslanci Slovenske demokratske stranke zahtevajo sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, na kateri bi pozvali vlado, naj sprejme ukrepe za zaustavitev nezakonitih migracij in zaščito meja Republike Slovenije.

Kot je na novinarski konferenci poudarila poslanka Anja Bah Žibert, številke govorijo same zase – samo od 1.1. pa do 31.7. letos je namreč Policija zaznala 26.871 nezakonitih vstopov v RS. Za primerjavo: v istem obdobju lani je bilo tovrstnih prehodov 10.103. Kot je dejala Bah Žibert je ta statistika zaskrbljujoča in pomeni posledico politike odprtih vrat aktualne vlade do nezakonitih migrantov. Ob tem je poslanka SDS spomnila na lanskoletno odločitev vlade glede odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško, ki je nerazumna in škoduje varnosti državljanov Slovenije, saj je bilo že takrat zaznati bistveno povečano število ilegalnih migracij.

Kot je poudarila poslanka, je nahuje v  v Občini Brežice. V tamkajšnjem naselju Rigonce je namreč po njenih besedah kar 80% nezakonitih prehodov. Kot je dejala, ima to naselje 165 prebivalcev,  samo na dan 23. avgusta pa je bilo v tem delu obravnavanih kar 330 nezakonitih prehodov. 

Poslanska skupina zato pričakuje, da se bo nujna seja odbora izvedla na terenu, da bi vsi iz prve roke videli težave, s katerimi se soočajo občani Brežic.