Anja Bah Žibert: Država naj slovenskim ribičem poravna globe

Stranka SDS je vložila predlog spremembe zakona, s katero bi pomagali slovenskim ribičem po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice, da njihove tožbe zaradi hrvaških kazni niso dopustne. Kot je pojasnila poslanka SDS Anja Bah Žibert, predlog predvideva, da se v 30 dneh poravnajo vse že izterjane globe, tudi tiste, ki so še v zahtevkih.

“Predlog spremembe predstavlja takojšnjo pomoč slovenskim ribičem, ki so se – ne po svoji krivdi – znašli v izjemno težki situaciji. Bojijo se, da jim bo po odločitvi ESČP Hrvaška rubila ladje, hiše, stanovanja,” je na novinarski konferenci poudarila Bah Žibert.

Cilj je slovenskim ribičem, zoper katere je Hrvaška kljub opravljanju dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo uvedla prekrškovni ali kazenski postopek, zagotoviti pravno in fizično pomoč za izrečene globe o prekrških, ki so nastali zaradi opravljanja dejavnosti, je pojasnila poslanka. Kot je dejala, bo ta pomoč tudi jasno sporočilo, da slovenski ribiči v tej težki situaciji niso ostali sami in da za njimi stoji država.

Kot je dejala Bah Žibert, so v SDS vseskozi zagovarjali stališče, da je reševanje spora o meji med Slovenijo in Hrvaško z arbitražo napačna pot, kar se danes izraža na najbolj boleč način, saj so prizadeti in oškodovani so naši ljudje, ribiči, ki si z ribolovom režejo svoj kruh.

Kot je znano, je sodišče v Strasbourgu prejšnji teden v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno odločilo, da pritožbe na ESČP niso dopustne, češ da bi pritožniki lahko razumno predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo manjše prekrške v skladu z veljavno hrvaško zakonodajo. Globe hrvaških organov slovenskim ribičem skupaj znašajo že 3,4 milijona evrov.