Ali primarno zdravstvo v Ljubljani razpada?

Kaj se dogaja z zdravstvom v Ljubljani na primarni ravni? V zdravstvene domove je priti težje kot kamorkoli, na klice ne odgovarjajo, maili pa so velikokrat neprimerni.

 

V zadnjem letu se je delo v zdravstvenih domovih močno spremenilo. Nenajavljen ne prideš do zdravnika. Ne samo do zdravnika, temveč nimaš vstopa niti v zdravstveni dom. V stik z svojim osebnim zdravnikom lahko prideš le na dva načina. To sta telefonski klic in s sporočilom preko elektronske pošte.

Dobili smo kar nekaj pripomb na to temo.

Posnetek zaslona

Razumljivo je, da je vsakemu posamezniku njegov primer vedno najnujnejši, a da ne more v stik z osebnim zdravnikom, je skrajno neodgovorno. Tukaj je primer klicanja naše bralke v zdravstveni dom. O tem je potrebno poudariti, da se razume, da je številka zasedena, ker je kliev veliko. Težje pa je razumeti, da telefon zvoni in na drugi strani ni odgovora.

Posnetek zaslona

Kot lahko vidimo s posnetkov zaslona, je bralka klicala celo popoldne, seveda v času, ko je ambulanta obratovala za paciente. Klicev je bilo še več, a smo zaradi vmesnih privatnih klicev odrezali tiste, kjer je bilo le po nekaj klicev.

Če se nam z informacijami, ki jih potrebujemo ne mudi toliko, da lahko počakamo dan ali dva, je vsekakor enostavneje poslati elektronsko sporočilo. Že v naprej veš, da odgovor ne bo prišel isti dan, ker je vsem jasno, da je takih sporočil kar precej pri vsakem osebnem ali družinskem zdravniku.

Nikakor pa ne pričakuješ, da dobiš odgovor, kot ga je prejela bralka na vprašanje osebni zdravnici, kaj se dogaja glede cepljenja njene mame, ki je uvrščena na prednostno listo zaradi zdravstvenega stanja.

Fotografija prejetega mail sporočila

Iz zapisa lahko ugotovimo, da gre za neprimerno sporočilo. Pacientka je v času uradnih ur nekaj dni poizkušala priklicati v ambulanto, a ji to ni uspelo. Ob tem je potrebno dodati dejstvo, da kljub zapisu, ki ga lahko preberemo, pacientke niso kontakritali niti v enem tednu po prejemu tega sporočila.

Verjamemo, da se je delo medicinskih sester v zdravstvenih domovih povečalo, vsaj kar se tiče klicev in elektronskih sporočil. Potrebno pa je poudariti, da je upadlo delo v ambulantah, saj se večina zdravstvenih težav pacientov reši prav preko teh dveh poti. Že en kratek obisk kateregakoli zdravstvenega doma v Ljubljani nam to potrdi, saj so hodniki po večini prazni, z redkimi pacienti.

Prepričani smo, da jih je ogromno takih, ki svoje delo opravljajo z vsem svojim srcem in se razdajajo svojim pacientom. Nikakor objava tega članka ni graja vsem tem angelom. Vsekakor pa je v Ljubljani potrebno nekaj sistemsko spremeniti.

Ob spremljanju prispevkov po televiziji, vse izgleda brezhibno, da temu ni tako, je jasno takoj, ko ugotovimo stanje precepljenosti v glavnem mestu. Slike čakajočih na cepljenje so šokantne, da o tem, da cepijo skupine, ki so po programu za drugimi prej, sploh ne izgubljamo besed, ker je že druga tema.