Robert Golob se še vedno izmika odgovoru na vprašanje, ali je Policiji prijavil naznanitev suma kaznivega dejanja kraje identitete. Le zakaj?

Včeraj, 21. novembra, se v Državnem zboru RS pričenja redna novembrska seja. Prvi dan seje so na dnevnem redu tudi poslanska vprašanja predsedniku vlade. Vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec je Roberta Goloba spraševala v zvezi z krajo njegove identitete.

Celoten magnetogram, ki ni avtoriziran, objavljamo v nadaljevanju.

JELKA GODEC: Najlepša hvala. Predsednik vlade, ministri! Vaše zaveze, ki jih imate zapisane v programu, se jasno opredeljujejo do pregona kriminala, korupcije. Mnenja ste, da korupcija upočasnjuje gospodarsko rast, škodi varovanju okolja, škodi in ovira pravičen dostop do javnih storitev in povzroča dodatne stroške pri javnih sredstvih. Zagotavljate, da boste zagotovili učinkovit pregon korupcije z uporabo strogih odvračilnih kazni za kazniva dejanja, povezana s korupcijo. Zapisano imate tudi, da se boste zavzemali za učinkovit pregon kriminala, ustavili boste razkroj pravne države in okrepili zaupanje v ključne družbene podsisteme, kot so sodstvo, državno tožilstvo, Policija, javni mediji in podjetja v državni lasti. Seveda se s tem lahko vsi strinjamo, poistovetimo, celo vam lahko zaploskamo, vprašanje pa je, ali to resno mislite, ali to tudi udejanjate sami kot predsednik vlade v času vašega vladanja pa tudi v času, ko še niste bili predsednik vlade.

Zdi se, to lahko preberemo iz medijev, da radi velikokrat kakšno zadevo prikrijete. V začetku letošnjega leta ste se sami zapletali pri pojasnjevanju sumljivih poslov v Bosni in Hercegovini, ko se je vaše ime pojavilo v povezavi s 15 % provizijo za gradnjo elektrarne na Neretvi. Takrat ste dejali, da v tujini niste imeli nikoli odprtega nobenega računa ali podjetja, sicer vas o tem takrat niti nihče ni spraševal, kasneje ste to tudi zanikali, da nimate nobenega odprtega računa, ker ko ste izjavili, da so vam v nekem zakotnem mestu v Romuniji ukradli identiteto in na vaše ime odprli račun. To naj bi se zgodilo leta 2017. Po štirih letih naj bi banka račun sama zaprla, ker je bil nedejaven.

Kasneje se je izkazalo, da gre za Raiffeisen banko v Bukarešti. Banka je tudi povedala, da pri odprtju bančnega računa potrebuje popolno sodelovanje komitenta. Mene zanima: Ali ste to prijavili Policiji, torej ukradeno identiteto? Nenazadnje je kraja identitete kaznivo dejanje. In kako komentirate dejstvo, da je z ukradeno identiteto v članicah EU, takorekoč nemogoče odpreti bančni račun, saj so bančni trg strogo regulirani?

Foto: Matija Sušnik, DZ

DR. ROBERT GOLOB: Hvala lepa. Hvala lepa tudi gospe Godec za odlično izhodišče za razpravo o pravni državi. Po mojem vedenju tukaj zastopamo interese slovenskega naroda in slovenske države. Po mojem vedenju vsi mi, vključno z vami, bi morali delovati zato, da bo pravna država v Sloveniji delovala, ampak očitno vas bolj skrbi moje postopanje kot fizične osebe pri zagotavljanju pravne države v Romuniji, ker sprašujete o tem ali sem sprožil postopke. Jaz sem pooblastil odvetnike in jaz zaupam pravni državi, celo v Romuniji. Zaupam ji pa še toliko bolj v Sloveniji.

In to, kar vam želim sporočiti, je, da ja, ta vlada se je zavezala, da bo vzpostavila učinkovito pravno državo v Sloveniji. Pravno državo, ki ji nismo bili priča v zadnjih dveh letih in prvi korak je bil, da smo imenovali državne tožilce, ki so dve leti čakali v predalu. Imenovanje 25 državnih tožilcev bo učinkovito in dejansko pospešilo delovanje pravne države v Sloveniji. Ne samo to, vmes smo spremenili tudi zakonodajo, da so se pooblastila iz Policije, kamor ste jih vi v prejšnjem mandatu prenesli, spet prenesli na državno tožilstvo. Ker verjamemo, da je ravno državno tožilstvo tisto, ki mora preganjati vse odklone od pravne države v Sloveniji. Jaz si samo želim, da boste enako skrbno, kot vas skrbi za Romunijo, skrbeli tudi za pravno državo v Sloveniji.

In govorili ste o korupciji, in vsi vemo, kje je korupcije največ. V zdravstvu. In vi osebno ste imeli dovolj časa, da bi poskrbeli, da bi to korupcijo izkoreninili, pa vam ni uspelo. Mi, nam bo uspelo. Jaz razen, da vam rečem, da nam pri tem pomagajte za korist države z vsemi svojimi močmi, in da nam pri tem ne poskušate nahajati, ne morem narediti. Res pa je, da bomo z vami ali brez vas to dosegli. In to je tisto ključno sporočilo, ki bi vam hočem dati, korupciji smo napovedali izgon iz zdravstva in pravno državo bomo ponovno vzpostavili v Sloveniji. In enkrat, da, kar se pa tiče tujih držav, za svoje osebne interese iz časa, ko nisem bil predsednik vlade, skrbijo moji odvetniki. Naj vas ne skrbi.

JELKA GODEC: Predsednik vlade, vi bi morali biti prvi, ki bi javno povedal, kakšno je stanje glede vašega bančnega računa v tujini, ne glede na to, ali ste ga odprli kot fizična oseba ali kot funkcionar oziroma predsednik vlade. Kako vam naj državljani zaupajo, če ne poveste, kako poteka postopek. Ali vsaj lahko poveste, ali ste prijavili Policiji? Pravite, naj bomo mi prvi med tistimi, ki začnemo. Jaz vam lahko povem, da sem prijavila spletno prevaro Policiji pa nisem vedela, kdo je bil, in to se je zgodilo v neki drugi državi, evropski, ampak sem prijavila. Šla sem na Policijo, sem rekla: »Poglejte, očitno ukradena ta ali ne vem kaj se je zgodilo. Gre za spletno prevaro.« In sem šla na Policijo. Nisem potrebovala ne odvetnikov pa sem funkcionar.

Vi se izgovarjate na odvetnike, na to, da ste bili fizična oseba. Spomnimo se nekega daljnega leta 2012, ko so predsednika vlade takrat iz KPK spraševali po računih za elektriko, ko je bil predsednik vlade. Pa je jasno povedal, razkril. Vi ne poveste niti tega, ali ste prijavili Policiji. Samo to sem vas spraševala. Ne o korupciji v zdravstvu, ker je bilo marsikaj doseženo. Samo vi ne veste, koliko postopkov je na sodišču. Poglejte si! Tako da nisem vas spraševala o tem, spraševala sem jasno in glasno želim odgovor: Ali ste krajo identitete prijavili Policiji v Sloveniji, Romuniji ali katerikoli evropski državi, glede na to, da je to kaznivo dejanje in da so vam s tem očitno povzročili škodo? In vi ste predsednik vlade, ki morate državljanom jasno in glasno povedati, kaj se je zgodilo. Mislim, da je prav in da začnete tudi vi pri sebi. Torej še enkrat. Moje vprašanje se ponavlja: Ali ste prijavili Policiji krajo identitete, katerikoli evropski državi?

DR. ROBERT GOLOB: Poglejte, najprej glede tega bančnega računa. O tem je bilo toliko govora o predvolilni kampanji, ampak nekako se nočete sprijazniti, da je volitev konec. Nič za to, nič za to, bom pojasnil še enkrat. S FURS sem bil obveščen, ko sem sam zaprosil za podatek o računih, da imam nek račun v Ukrajini na moje ime. V Romuniji, pardon. Ko sem se pozanimal, kaj je v tej Romuniji, so mi povedali iz banke, da je račun neaktiven in da so ga sami zaprli. Kljub temu sem predal zadevo odvetnikom, da naj jo razčistijo do konca. Vse ostalo glede postopkov je, to bi morali vi vedeti, karkoli bom o postopkih tukaj govoril, bom kompromitiral ravno tisto, k čemer me napeljujete, preiskavo in zato o tem ne bom govoril.

Še enkrat, gre za zadevo v Romuniji, ki se ne tiče ne tega mandata niti ne Slovenije in žal se ne morem strinjati ne samo jaz, žal se večina Slovenk in Slovencev ne more strinjati z vašo oceno, da je korupcije premalo v Sloveniji, še posebej v zdravstvu in da pravno deluje. Pravna država v Sloveniji deluje ali pa, da je bilo s strani prejšnje vlade v prejšnjih dveh letih narejen kakršenkoli korak za to, da bi se pravna država ojačala, ravno obratno. Ni se imenovala tožilcev namenoma zato, da bi jo šibili. Ošibilo se je vlogo Nacionalnega preiskovalnega urada in transparentnost se je radikalno zmanjšala, še posebej v zdravstvu. Tisto, kar imamo mi v koalicijski pogodbi, se tiče tega, kako bomo izboljšali delovanje države, pravne države v Sloveniji. Vsi ostali, ki ne morete prenesti poraza 24. aprila se pa lahko ukvarjate s tem, kaj bi bilo, če bi se zgodilo pred tem še kaj drugega, ampak 24. april je za nami, 6 mesecev. Danes živimo v drugačni državi in jaz vem, da ne glede na to, da se mogoče kdo slabo počuti na desni strani med vami se ljudje počutijo bistveno boljše in mi smo za to tukaj. Ne da se bo kdo od nas počutil dobro, da se bodo ljudje, ki so nam zaupali mandate, celo vam, počutili boljše in verjeli v boljšo prihodnost.

JELKA GODEC: Imam postopkovni predlog. Torej, da se o vprašanju, o delovanju predsednika vlade na področju integritete predsednika vlade opravi na naslednji seji. Predsednik vlade je mojster besed o tem, da sem rekla, da je bilo veliko narejeno na področju preprečevanja korupcije v zdravstvu, da pravi, da sem rekla, da je bilo premalo korupcije v zdravstvu, da ni bilo nič narejenega glede preprečevanja korupcije v zdravstvu. Naj vas spomnim, da je prejšnja vlada ustanovila Urad za referenčne cene, ki ste ga najprej to ukinili in dali vse zadeve, kar se tiče nabave v zdravstvu, na Urad za investicije in kakovost na Ministrstvu zdravje, ki ga vodi bivši minister Šabeder.

Ampak vrnimo se k mojemu poslanskemu vprašanju. Glejte, predsednica, jaz mislim, da še enkrat no, da predsednik vlade je tisti, ki mora biti prvi tudi zgled svojim ministrom, strokovnim sodelavcem in državi. Res, da ne bomo nič bolje živeli, če predsednik pove, ali je dal naznanitev ali ni dal naznanitev s kraja identitete, bo pa se povečala verjetno še kakšna anketa in bo pokazala večje zaupanje vladi. In mi je prav zanimivo, da na takšna poslanska vprašanja, in to je poslansko vprašanje, ker ga naslavlja poslanka, ne želite odgovoriti, na preprosto vprašanje, ali ste Policiji prijavili naznanitev suma kaznivega dejanja kraje identitete. Enostavno vprašanje, no.

Danes smo slišali, da ste imeli račun v Ukrajini, mogoče ste se zmotili, mogoče ne, ali se vam je zareklo, mogoče bomo odkrili še kak drug račun kje, ampak predvsem mislim, predsednica državnega zbora, da se na naslednji seji lahko opravi razprava ne le o tem, ali je predsednik vlade sprožil določene postopke v zvezi s krajo njegove identitete, ampak se lahko sproži tudi vprašanje, ali se je izločil na seji vlade, ko se je obravnavalo poroštvo, Zakon o poroštvu za družbe HSE, Gen-I, Gen in Geoplin. Tudi to je en pokazatelj za boj proti korupciji in mislim, da tega odgovora kolegica poslanka, ki ga je postavila, kolegica Irgl tudi ni dobila, torej lahko se opravi širša razprava ne le o tem, ali je bilo predsedniku vlade res ukradena identiteta v tujini ali ne in ali je prijavil to organom pregona.

Spletno uredništvo