Slovenija ne Evropa nista sposobna zadovoljiti vsega povpraševanja po ekološki hrani

“Slovenci pojemo veliko več banan kot jabolk! In to kljub temu, da ima banana veliko negativnih učinkov na okolje, na njej so sledi krvavih in ožuljenih rok, nepravične delitve denarja, ki ga zapravimo za kilogram. Tudi s prehranskega vidika je dosti manj ugodna v primerjavi z jabolkom. Takoj pomislim tudi na dodatni problem, in sicer povečevanje porabe ekoloških živil. Nič ni narobe s tem, če ima potrošnik izoblikovan močan etični nagon. A ta nastane, ko se začnemo zavedati, da ne Slovenija ne Evropa nista sposobna zadovoljiti vsega povpraševanja po ekološki hrani, zato jo na veliko uvažamo iz Kitajske, Brazilije, Čila. Ni torej redko vprašanje, kaj ob tem pomenijo dejstva, recimo da ta hrana, preden dopotuje k nam, prepluje na tisoče kilometrov na čezoceankah, ki, to vemo, za plovbo uporabljajo najmanj kakovostno gorivo. Mar ne bi bilo pametneje, da bi namesto tega jedli slovensko kislo zelje, jabolka?”

izr. prof. dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist

Vir in še več na tej povezavi: https://onaplus.delo.si/ales-kuhar-slovenci-pojemo-vec-banan-kot-jabolk1