Referendum o 2. tiru bo 24. septembra

Poslanci Državnega zbora (DZ) so na izredni seji odločili, da bo glasovanje o Zakonu o drugem tiru v nedeljo, 24. septembra 2017. 50 poslancev koalicijskih strank je podprlo predlog Odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, medtem ko je 18 poslancev opozicijskih strank glasovalo proti datumu izvedbe referenduma na dan 24. september.

Zakaj referendum ne bo na isti dan kot volitve predsednika države?

Opozicijske stranke in predlagatelj referenduma Vili Kovačič so predlagali, da bi bil referendum na isti dan kot volitve predsednika republike, da bi se tako izognili dodatnim stroškom za izvedbo referenduma. Vili Kovačič je razočaran napovedal, da bo vložil zahtevo za začasno zadržanje Odloka o razpisu referenduma. Nedopustno se mu zdi, da se bo referendumska kampanja začela sredi počitnic oz. dopustniških dni, prav tako pa še ni končan diskriminatorni postopek ravnanja Ministrstva za obrambo proti Sindikatu vojakov Slovenije. Po prepričanju Civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo namreč DZ sploh še ne bi smel odločati o odloku.

V ponedeljek, 3. julija, se je Vili Kovačič zaradi datuma razpisa zakonodajnega referenduma srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem, ki mu je pojasnil, da je to odločitev DZ, zato v ta postopek ne more posegati.

Državna volilna komisija je z delom že začela.

Na svoji 3. seji je obravnavala rokovnik, navodila volilnim komisijam za izvedbo referenduma, določila vsebino in obliko glasovnice, določila volišča na diplomatsko konzularnih predstavništvih in sprejela še druge sklepe, ki so potrebni za izvedbo referenduma.

J. P.