V letošnjem letu 50. obletnico neprekinjenega delovanja praznujeta Ženski in Moški pevski zbor Vidovo iz Šentvida pri Stični.

Ob tej priložnosti sta pripravila slavnostni koncert, ki je potekal v soboto, 26. maja 2018, v Domu kulture v Šentvidu pri Stični.

Jubilej so počastili z nastopom obeh zborov in domačih folkloristov. Na ogled so postavili tudi fotografsko razstavo o polstoletnem delovanju.

Ženski in Moški pevski zbor Vidovo sta bila ustanovljena leta 1968 in od takrat neprekinjeno delujeta. Pobudnik za ustanovitev obeh zborov v Šentvidu pri Stični je bil domačin in član slovenskega okteta Tone Kozlevčar. Na začetku je bilo v ženskem zboru 38, v moškem pa 43 pevcev. Skozi celotno obdobje petdesetletnega delovanja je pevcem skupna ljubezen do petja in veselje do ohranjanja ljudske kulturne dediščine. Zbora sta pomembno vplivala tudi na začetek Tabora slovenskih pevskih zborov, ki bo letos v Šentvidu pri Stični potekal 49-ič. Danes zbora vodi zborovodja Urban Tozon.

Slavnostni nagovor na prireditvi je imel župan Dušan Strnad, ki je zbrane nagovoril z besedami: »Pozdravljeni vsi, ki v srcih dobro mislite.« Povedal je, da je 50 letno obdobje res lep jubilej petja. »Da nadaljujete s tradicijo in petjem so zagotovo ponosni vsi, tudi tisti, ki so bili z vami na začetku, pa jih zdaj žal ni več med nami. Šentviški pevci niste peli samo zase, za svoj kraj, peli ste za vso Slovenijo in zamejce. V teh krajih živite ljudje, ki ste ohranili tradicijo, kulturo in tudi državo. Vsako leto so prireditve bolj kvalitetne in kultura v Šentvidu živi.«

Svoj nagovor je zaključil s podelitvijo spominskega kovanca Prijetno domače, ki ga župan podeljuje posameznikom in organizacijam ob posebnih dosežkih in njihovih jubilejih. Kovanec sta sprejela predsednika zborov Boris Sadar in Anamarija Škrjanc Štruc.

Na koncertu so bila podeljena tudi priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti, tistim, ki že dolgo leto ustvarjajo in veliko prispevajo k domači kulturi. Najvišje častno Gallusovo zlato značko za petdeset let prepevanja v šentviškem Moškem pevskem zboru Vidovo je prejel Stane Peček.

Čestitke za visok jubilej so pripravili tudi Šentviški slavčki, ki so zboroma podarili sadiko drevesa.

Zapisal in fotografiral
Gašper Stopar