5 razlogov zakaj bo Romana Tomc v nedeljo glasovala 3× proti

Evropska poslanka Romana Tomc je zapisala pet razlogov, zaradi katerih bo v nedeljo glasovala trikrat proti.

Najprej se je dotaknila Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga potrebujemo takoj. Vlada dr. Roberta Goloba ga želi prestaviti na leto 2024 ali celo v leto 2025. Ob rebalansu proračuna za leto 2023 so sredstva, ki jih je Janševa vlada namenila dolgotrajni oskrbi, s tega področja odvzeli in jih v večini namenili področju, ki pokriva ilegalne migracije.

Zakon, ki ga je pripravila prejšnja vlada, v ospredje postavlja potrebe ljudi in jim daje možnost izbire. So namreč tudi ljudje, ki si ne želijo in ne predstavljajo, da bi morali v domove za starejše in zakon jim prav to omogoča, saj jim ponuja oskrbo na njihovih domovih.

Vladna koalicija straši, da bo zakon prinesel nov dražji sistem in tega je upokojence strah. To seveda ne drži, saj novih prispevkov na podlagi tega zakona še nekaj časa ne bo. Vlada Janeza Janše je ob sprejemu zakona zgotovila potrebna proračunska in evropska sredstva.

Vladni izgovor zakaj prestavlja zakon v leto 2023 oziroma celo v leto 2025 je, da se zakona ne da izvajati, kar seveda ne drži.

Nikakor pa ne drži trditev, da pri pripravi zakona stroka ni sodelovala. Vključeni so bili številni priznani strokovnjaki, ki so se strinjali, da je zakon dobra osnova za razvoj dolgotrajne oskrbe v Sloveniji.

Res je skrajni čas, da bi zakon dobili. Zakon se bo z leti dopolnjeval kot se je že veliko zakonov. Vsekakor pa ne potrebujemo še enega zakona, ki bi ga odložili v predal.

 

Spletno uredništvo
Vir: twitter profil evropske poslanke