Med najbolj trajnostnimi destinacijami na svetu je tudi Kamnik

Mednarodna organizacija Green Destinations je turistično destinacijo Kamnik uvrstila med 100 najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu (Global Top 100 Sustainable Destinations).

To je že drugo priznanje za občino Kamnik na področju zelenega in trajnostnega razvoja. Spomladi je namreč občina že napredovala iz srebrnega v zlati znak Slovenia Green Destination. Nagrado je včeraj zvečer na Global Green Destination Days 2019 na Malem Lošinju v imenu občine Kamnik prevzel direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger.

»Priznanja smo veseli, saj nenazadnje potrjuje, da je destinacija okoljsko ambiciozna,« je ob tem dejal župan občine Kamnik Matej Slapar in nadaljeval: »Naš cilj je trajnostna rast in nenehno zviševanje kakovosti bivanja, kar želimo uresničevati skozi nenehno težnjo po čistem, varnem, prijaznem okolju za vse ljudi. Pri tem želimo spodbujati sodelovanje s posamezniki, organizacijami in tudi državo, vidik trajnostnega razvoja pa bomo vgradili v aktivnosti na vseh področjih delovanja.«

»Takšna priznanja kažejo, da je Kamnik prepoznan kot trajnostna turistična destinacija,« je ob prevzemu nagrade dejal dr. Tomaž Simetinger in nadaljeval: »Če smo se spomladi veseli priznanja na nivoju celotne Slovenije, gre tokrat za priznanje na globalni ravni. Mislim, da smo lahko vsi, ki delamo na področju turizma v občini Kamnik, ponosni, da nas svetovne organizacije uvrščajo med vodilne destinacije na področju trajnostnega razvoja.« Ob tem je posebej izpostavil Terme Snovik, ki so kot prve pridobile priznanje Eko marjetica.

Na seznamu so med drugim destinacije iz ZDA, Kanade, Finske, Tajske, Portugalske, Španije, Romunije in tudi Slovenije. Celoten seznam je na voljo na uradni spletni strani www.SustainableTop100.org

Seznam najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu je bil letos objavljen petič. Na njem so destinacije, ki postavljajo trajnostni turizem na prvo mesto, za pridobitev priznanja pa morajo posredovati številne informacije, ki dokazujejo trajnostno ravnanje destinacije. Občina Kamnik je podatke zbrala v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, ki jo koordinira vodja tako imenovane zelene ekipe Nina Irt, vodja razvoja na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik.

»V postopku zbiranja podatkov samo morali zbrati številne podatke različnih javnih služb, podjetij, javnih zavodov, turističnega gospodarstva in tudi prebivalcev ter obiskovalcev naše turistične destinacije. Pri tem smo mogli izpolnjevati mednarodno primerljive kriterije Green Destinations Standard,« pojasnjuje Nina Irt in dodaja: »Na osnovi teh podatkov je potem ekipa organizacije Green Destinations skupaj s strokovnjaki iz posamezne države izvedla ocenjevanje posameznih destinacij. Kamnik je bil v postopku pohvaljen kot destinacija, ki je izrazito napredovala na tem področju.«

Komisija je ob razglasitvi za vse destinacije sveta poudarila, da prav nobena destinacija od nagrajenih in omenjenih še ni trajnostna v celoti.  

V vseh naštetih obstajajo še izzivi, ki morajo biti v prihodnosti rešeni – predvsem imajo v mislih izpuste CO2, ki jih niso vključili med merila za ocenjevanje destinacij, ker trenutno še ni na voljo primernih podatkov.

Zato globalna organizacija Green Destination priporoča odgovorno potovanje turistov, primerno kompenzacijo ogljičnega odtisa in spodbuja turizem s poudarkom na nočitvah v enem kraju, namesto masovnega izletniškega turizma iz kraja v kraj.

Za več informacij:

Samo Trtnik
gsm: +386 40 433 628
e-mail: [email protected]