Po  podatkih, ki smo jih prejeli danes zjutraj je v  preteklih 24 urah ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 171  klicev  za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih  je 39 nanašalo  na   kriminaliteto, 47 na javni red in mir, ter 64 na prometno varnost.

 

Že včeraj v poznih večernih urah smo prejeli obvestilo Policijske uprave Ljubljana tudi glede varovanja včerajšnjega neprijavljenega shoda.

Obvestilo Policijske uprave Ljubljana glede včerajšnjega shoda

Policisti so 28. 5. 2021, na območju centra Ljubljane opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel na Prešernovem trgu, kjer se je zbralo več tisoč ljudi. Shod se je okoli 21. ure zaključil v križišču Celovške in Tivolske ceste.

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2.

Zoper tri organizatorje shoda se vodi postopek o prekršku po Zakonu o javnih zbiranjih. Prav tako pa je bilo ugotovljenih 26 kršitev Zakona o nalezljivih boleznih. Podana bosta dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic.

Nadaljujejo zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Policisti  so med drugim na področju kriminalitete obravnavali poskus drzne tatvine, 9 tatvin, poskusa vlomov in primera  poškodovanja tuje stvari.

Pri  prometni  varnosti  so  obravnavali  19  prometnih nesreč z materialno škodo, 6 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in nesrečo, v kateri je bila huje poškodovana peška.

Glede  javnega  reda  in miru so intervenirali12 krat na javnem kraju  in 5 krat v zasebnem prostoru.

Med  opravljanjem  nalog  varovanja  državne meje niso zaznali nedovoljenih prehodov državne meje.

Kriminaliteta
Poskus drzne tatvine
Policisti so bili včeraj obveščeni o poskusu drzne tatvine na območju Most. Neznani  storilec je  na  domu  zamotili oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih  storitev. Drug  storilec  je  med tem pregledal hišo, vendar  iz  nje  ni  ničesar  odtujil.  S kraja sta se storilca odpeljala z neznanim vozilom. Opis enega storilca: visok okoli 175 cm, srednje postave, oblečen  v  temno  siv zgornji del in kavbojke. Nosil je kapo s šiltom sive barve. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Občanom  svetujemo,  da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas  pod nadzorom  in  jih  brez  potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo  s  katerim  so se pripeljali (znamko,  barvo,  tip  in  reg.  št.  vozila).  V kolikor kljub previdnosti
postanejo  žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Prometna varnost
Prometne nesreče:
Včeraj,  okoli 9. ure se je na območju Cerknice zgodila prometna nesreča, v kateri  sta  bila udeležena  voznik  osebnega  vozila in peška. Po do seda znanih  podatkih  je  do prometne nesreče  je  prišlo, ker je peška-otrok nenadoma  stopil na vozišče. Pri tem se je otrok huje telesno poškodoval in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni  ogroženo.  Policisti o dogodku še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Včeraj,  nekaj  pred  18.  uro se je v križišču Pločanske ulice in Tacenske ceste  v  Ljubljani zgodila  prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik  kombija  in  osebnega vozila. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik kombija pri vključevanju na prednostno cesto odvzel prednost drugemu vozniku. Pri tem se je udeleženi voznik lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj,  nekaj  po  18.  uri  se  je na Povšetovi cesti v Ljubljani zgodila prometna  nesreča, v  kateri  je bila samoudeležena  voznica mopeda, ki je zaradi  neprilagojene  hitrosti  padla in  se  lažje  telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Vožnja pod vplivom alkohola
Včeraj popoldne smo  prejeli obvestilo občana o nezanesljivi vožnji voznika na  avtocesti od Brda  proti Brezovici. Policisti so voznika izsledili in ustavili  ter  opravili postopek, kjer je bilo ugotovljeno, da je vozil pod vplivom alkohola (1.04 mg/l). Zoper njega pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Že včeraj zvečer pa smo bili obveščeni od prometni nesreči s smrtnim izidom

V petek okoli  11.30 so bili policisti obveščeni o hudi prometni nesreči na cesti  med Kočevsko  reko  in Gotenico, v kateri je bil po do sedaj znanih podatkih   samoudeležen motorist,  ki  je  na  cesti  padel  in  se   hudo poškodoval.  S  kraja  je  bil 90 letni motorist odpeljan v UBKC Ljubljana, kjer   je  umrl.  Policisti  so  opravili  ogled  kraja  prometne nesreče, nadaljujejo  pa  z  zbiranjem  obvestil  o vseh okoliščinah nesreče. O vseh
ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo.