Dva večera, dvakrat po štirje izvajalci, osem nastopajočih zasedb oziroma posameznikov in preselitev festivalskega odra v Češminov park v Domžalah – to so osnovne značilnosti letošnjega 23. etno rock festivala, ki bo v petek, 23. avgusta, in v soboto, 24. avgusta, obakrat z začetkom ob 18. uri.

Začnimo pri najbolj občutljivi temi, denarju. Čeprav festival še naprej podpirajo Občina Domžale in drugi dobri ljudje, pa so organizatorji – KUD Kontrabant – razočarani nad odločitvijo Ministrstva za kulturo. Na podlagi prijave na javni razpis za sofinanciranje kulturnih projektov so namreč izvedeli, da denarja ne morejo dobiti, češ da je (tudi) 23. etno rock festival komercialne narave. Tako so se obrisali pod nosom še za morebitna sredstva Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS, saj se na ta razpis niso mogli prijaviti, ker so se že na razpis kulturnega ministrstva.

Le s trdno voljo in z zagnanim delom članov KUD Kontrabant festival torej bo, in sicer v petek, 23. avgusta, od 18. ure dalje in v soboto, 24. avgusta 2019, prav tako od 18. ure naprej.

Najprej se bosta v petek zvečer predstavila brata Jernej (harmonika) in Tomaž Hostnik (klavir, vokal), ki sta leta 2015 kot zasedba Drajnarjuva Vampa brez kake večje medijske pozornosti in promocije pri založbi Sanje izdala prvenec samosvojega šansona Je pri nas od nekdaj znano. Na njem z vso hudomušnostjo, pikrostjo in obilico sarkazma zarežeta v družbeni vsakdan slovenskega življa, ki ga pesti nešteto težav, za katere si je sicer delno kriv sam ali pa po njem z nečloveškimi dekreti udriha sistem. Čeprav sta brata vesoljni slovenski publiki dokaj neznana, sta že prehodila bogato glasbeno pot. Oba sta akademsko izobražena glasbenika, skladatelja in aranžerja, ki sta sodelovala v številnih klasičnih in tudi bolj rockovskih zasedbah.

Za bratoma Hostnik bo na odru v Češminovem parku s svojim sodobno obarvanim programom nastopila Mengeška godba (19.15–20.30). Kulturno društvo Mengeška godba je bilo ustanovljeno novembra 1884 in neprekinjeno deluje že 135 let. Trenutno šteje 65 aktivnih članov, ki pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja izvaja zelo bogat glasbeni repertoar. Poleg tradicionalne narodno-zabavne prireditve Pod mengeško marelo ima godba tudi tematski letni koncert. Zelo obiskan in priljubljen je božično-novoletni koncert, ki je klasično in zabavno obarvan, na njem pa se predstavijo različni domači solisti. Godba vsaj enkrat letno gostuje v tujini. Letno nastopijo na več kot 30 dogodkih oziroma koncertih.

Kika Szomi Kralj bo najmlajša glasbenica, ki bo nastopila na 23. ERF.

Tretje mesto že po tradiciji pripada domačim izvajalcem, tokrat pod imenom Kika in Kontrabant (20.45–22.15), kar pomeni, da se bodo tokrat na odru srečali kar trije člani družine Szomi, oče Béla s kitaro, harmoniko in petjem ter hči Kika Szomi Kralj s klarinetom in petjem ter Pál Szomi na bobnih in kitari. Prav gotovo bo program v dobršnem delu podrejen nastopu mlade in imenitne 13-letne klarinetistke Kike, ki prinaša v program in skladbe Kontrabanta svojevrstno svežino.

Prvi festivalski večer bodo zaključili Haiku Garden (22.30–24.00). To je ljubljanska glasbena skupina, ki izvaja t. i. shoegazing glasbo v angleškem jeziku. Aktivni so od leta 2015, ko sta bili dve njihovi pesmi (Until Then in Homely) vključeni na kompilacijo Klubski maraton 2015 Radia Študent. Skupina je septembra 2018 izdala singl Hazel in naznanila, da namerava 25. oktobra izdati svoj prvi studijski album z naslovom Where If Not Now. Album je izšel in prejel izredno dobre ocene s strani kritikov.

Sobotni festivalski večer bo začel Kontra-Kvartet (18.00–19.15). To je akustična slovenska etno skupina, ki izvaja tradicionalno judovsko glasbo – klezmer glasbo v najbolj pristni obliki. Kdor še ni doživel glasbe, polne strasti, dramatičnosti in melanholije, ki seže naravnost do srca, ta je prikrajšan za te užitke. Za nekatere je emocionalna, simpatična, pozitivna, topla, vedno sveža in nikoli staromodna glasba; spet jo drugi vidijo kot samosvojo prepoznavno drugačno, konceptualno, raziskovalno, sporočilno, celo alternativno glasbo.

Kot drugi gost drugega večera bo nastopil slovenski kantavtor in pesnik Adi Smolar (19.25–20.45), ki ga ni treba posebej predstavljati. Danes 60-letni glasbenik se je rodil v glasbeni družini. V mladosti je Adi igral klarinet in harmoniko in bil član pevskih zborov. Z osemnajstimi leti je začel igrati tudi na kitaro. Leta 1981 je imel prvi javni koncert v Cerknici, v 90. letih 20. stoletja pa je postal znan širši slovenski glasbeni sceni.

Radio Mondo (21.00–22.15) je zasedba, ki jo vodi in usmerja Matej Mijatović, ki je okrog sebe zbral izvrstne glasbenike, ki znajo zaigrati in zapeti Matejeve zamisli.

»Nismo samo glasba in zgodbe v rimah, smo še vse tisto okrog in to bi vam radi povedali. Glasba, ki se vali iz zvočnikov Radia Mondo, je mešanica pripovedk šansona, nagajivega kabareja in poskočne, včasih otožne popevke,« pravijo Radio Mondo.

Del Tuha bodo sklenili 23. etno rock festival (22.30–24.00). Skupina je trenutno najbolj pristna in avtentična romska glasbena zasedba v Sloveniji. Sestavljajo jo odlični glasbeniki, ki prihajajo iz romskih naselij v Prekmurju, okoli njih pa je zbrana tudi preizkušena avtorska ekipa.

Avtor večine skladb je Milan Ostojič, sicer tudi vodja nekoč uspešne skupine Halgato band, avtor besedil pa Feri Lainšček, ki je ob skupini Halgato band dolga leta sodeloval še z znano romsko skupino Langa. Gre za ekipo, ki jo navdihuje romski temperament, prepoznavni pa so tudi značilni panonski sentimenti. Skupina se torej navezuje na tradicijo znanih prekmursko-romskih zasedb in izvaja predvsem akustično glasbo.

Besedilo in foto:
Primož Hieng