160. OBLETNICA JUŽNE ŽELEZNICE

Železnica in Občina Borovnica in njuna nerazdružna povezanost

Z zgodovino kraja in Občine Borovnica je zelo povezana železnica, saj je močno vplivala na njen gospodarski, kulturni in družbeni razvoj. Osrednja slovesnost ob 160. obletnici Južne železnice bo  na železniški postaji v Borovnici, kamor bo na dan občinskega praznika, to je v četrtek, 27. julija 2017, ob 16.25 iz Ljubljane  pripeljal muzejski vlak. V njem bodo sedeli  predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in drugi visoki gostje slovenske politike in gospodarstva.

Borovniški viadukt

Pred 160. leti je bila izgradnja 577 kilometrov dolge proge Južne železnice, ki velja za prvo gorsko progo na svetu, in prvo, ki je povezala Srednjo Evropo s Sredozemljem, ena največjih gradbenih dosežkov v tedanji Evropi.

Na železniški progi, z veliko izjemnih arhitekturnih dosežkov in presežkov, je s svojo mogočnostjo najbolj izstopal prav 561 metrov dolg in 38 metrov visok Borovniški viadukt, ki se je skoraj do konca druge svetovne vojne v dveh nadstropjih razpenjal čez Borovniško kotlino in je bil največji grajen objekt na celotni progi. V času svojega nastanka pa je veljal tudi kot največji železniški viadukt v celi Evropi.

Praznik borovnic

V soboto, 29. julija 2017, bo po uradnem delu z drugim prihodom muzejskega vlaka iz Ljubljane, ki bo pripeljal v Borovnico ob 9.30, vse bolj ali manj povezano s tem znanim gozdnim sadežem, po katerem imata mesto in občina tudi ime – Borovnica. Do centra mesta bo prišla Borovničeva povorka, na stojnicah bo možno kupiti borovnice ter številne izdelke iz borovnic (borovničevec, borovničeva marmelada, borovničev zavitek in številne druge slaščice ter izdelke iz borovnic).

Dalo se bo izvedeti vse o predelavi in pridelavi borovnic, za kaj vse se da ta sadež koristno uporabiti v kulinariki in kako njegovo uživanje vpliva na zdravje, ob tem pa boste mimogrede izvedeli skoraj vse o kraju in občini Borovnici, v zgodovini močno z železnico povezani. Predstavila se bodo tudi različna društva, ki že vrsto let neutrudno delujejo in delajo v občini.

S. J.