112

Danes obeležujemo evropski dan številke 112 za klic v sili. Poleg nacionalnih telefonskih številk za klice v sili je leta 1991 ministrski Svet EU uvedel vseevropsko telefonsko številko 112. Poznavanje te številke je za državljane EU zelo pomembno, saj jo lahko v primeru nesreče uporabijo v vseh 27 državah EU. Slovenija je kot druga država v Evropi številko 112 uvedla že leta 1997.

Z direktivo je predpisano, da mora biti ljudem na tej številki dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije.

Žal pa še vedno skoraj polovica državljanov Evropske unije te številke ne pozna.

V direktivi je tudi predpisano, da je potrebno zagotoviti prikaz lokacije klicatelja, kar je v nujnih primerih lahko življenjskega pomena. Z novo tehnologijo so nekatere države članice omogočile uporabo te storitve tudi za ljudi s posebnimi potrebami.

Tako lahko v Sloveniji tudi gluhe in naglušne osebe preko sistema WAP na številko 112 pošljejo besedilno sporočilo.

Romana Tomc opozarja tudi na načelo 5K: »V primeru klica v sili ne pozabimo na to, da moramo osebi na drugi strani sporočiti, kdo kliče, kje se je zgodila nesreča, kaj se je zgodilo, komu se je zgodilo in koliko je ponesrečenih.

Ker pa življenja ne rešuje le enotna številka, se želim ob današnjem dnevu zahvaliti tudi vsem operaterjem, ki klice v sili sprejemajo, reševalcem, gasilcem in policistom, ki ponesrečene rešujejo ter vsem tistim, ki skrbijo za uspešno delovanje celotnega sistema.«

O. U.