Trenutno širjenje virusa je posledica prenosa virusa med ljudmi, vendar so za okužbo lahko dovzetne tudi posamezne vrste živali, ki živijo z nami. Temu namenimo previdnost in smo previdni pri ravnanju z njimi.  

Poskrbimo za osnovne higienske ukrepe tako kot ostale dni, redno si umivamo roke pred in po ravnanju z živalmi ter s hrano za živali. Potrebno se je čimbolj izogibati božanju (po vsakem božanju si je potrebno temeljito umiti roke) in se potrudimo čim manj ljubkovati ter si deliti hrane z njimi. V primeru, da opazimo kakšne spremembe zdravstvenega stanja pa takoj pokličemo veterinarja.

Ali človek lahko naleze žival?

Pri različnih vrstah živali je že dokazana dovzetnost za okužbo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pravu, da ni nobenega dokaza, da bi se hišni ljubljenčki lahko okužili z novim koronavirusom.

Tako kot SARS se tudi virus COVID-19 pretežno širi kapljično, torej s kašljem, kihanjem, slino ali izcedkom iz nosu. Čeprav tudi hišni ljubljenčki – predvsem psi in mačke – za seboj puščajo ogromno kapljic, prenos okužbe med ljudmi in živalmi ter obratno v tem primeru še ni bil zabeležen. V redkih primerih, ko je žival prenašalec virusa, je skoraj nemogoče, da bi okužila človeka.

Kaj naj stori z domačimi živalmi oseba, ki je v samoizolaciji ?

Oseba naj domače živali obdrži pri sebi in poskrbi, da se živali čim manj gibljejo zunaj. Če oseba zboli in mora na zdravljenje v bolnico, naj žival ostane doma in zanjo skrbijo drugi člani gospodinjstva – če jih ima. V primeru da oseba živi sama, pa zaradi čim manj stresa nekdo poskrbi za živali na njihovem domu.

Ali hišni ljubljenčki, ki so bili v stiku z osebo, ki je okužena z virusom SARS-CoV-2, lahko širijo okužbo?

Trenutno širjenje SARS-CoV-2 je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije, ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus. Potrebne bodo številne dodatne študije, s katerimi bodo raziskali morebitno vlogo domačih živali v epidemiologiji bolezni, zlasti v primerih domačih živali iz gospodinjstev s potrjenimi ali sumljivimi primeri okužb ljudi s SARS-CoV-2.

Priporočila lastnikom ljubiteljskih vrst živali so na voljo na spletni strani Veterinarske fakultete v Ljubljani na naslednji povezavi.