Otrokom v vrtcu Pastirček v Grosupljem sta se na tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružila župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar.

V petek, 16. novembra 2018, smo v Sloveniji obeležili dan slovenske hrane, dobro poznan po projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ko imajo otroci v vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Obeleževanju dneva slovenske hrane pa se z izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka vsako leto pridružuje tudi vedno več posameznikov, podjetij in drugih institucij.

Tudi po vseh vrtcih in šolah v občini Grosuplje otroci ta dan zajtrkujejo tradicionalni slovenski zajtrk. In prav vsako leto se jim pri zajtrku pridružita župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar. Letos sta se odzvala na prijazno povabilo Pikic iz vrtca Pastirček.

Res okusen in pa seveda zdrav zajtrk je vključeval kruh z maslom in medom, skodelico mleka in jabolko.

Malčki so se tradicionalnega slovenskega zajtrka zelo veselili in že komaj čakali, da sta jim ga dežurna ta dan razdelila in vsem zaželela dober tek.

Po zajtrku, preden so se poslovili, pa so vsi skupaj vedro zapeli še priljubljeno pesem Ansambla Lojzeta Slaka – Čebelar. Tradicionalni slovenski zajtrk je namreč zelo povezan s čebelo in kot je povedala ravnateljica vrtca Majda Fajdiga, so se otroci v teh dneh veliko pogovarjali o pomenu čebel, čebelarstvu, obiskal jih je tudi čebelar. Poskusili so med, videli, kako so čebele delovne in skupaj pripravili tudi zgodbo, igro, kako čebele delujejo v panju. Na ta prazničen dan so se tako dobro pripravili.

Sicer pa nam dan slovenske hrane sporoča, da je zavedanje o lokalno pridelani hrani in poseganju po njej zelo pomembno tako z vidika sektorja kmetijstva in živilske industrije, kot tudi podeželja in varovanja okolja ter da je zajtrk zelo pomemben element zdravega načina življenja. Letos je še nekoliko bolj v ospredju tudi pomen zdravih tal, da lahko pridelamo varno in kakovostno hrano.

J. R.