Rok Bratina: “Potem spoznaš, da nihče v Sloveniji ne govori resnice”

Odločil sem se, da zaprem peticijo (10943 podpisov) proti Marakeški deklaraciji. Namen je bil, da se o njej razpravlja v javnosti, v medijih, v DZ, kar je peticija tudi dosegla.

Še več, organiziran je bil tudi protest, pa deklaracija je bila prevedena v slovenščino, da so si jo lahko vsi prebrali. Od tu naprej pa se ne grem več. Tukaj potegne Rok črto. Konec.

Od kakršnegakoli rasizma, nasilja, uničevanja lastnine in metanja vseh priseljencev v isti koš se močno oddaljujem. Peticija je izključno opozarjala na ilegalne migracije, vse skupaj pa je na družbenih omrežjih in javnosti prešlo meje dobrega okusa.

Migranti v BiH (Vir: Bljesak.info)

Enačiti vse migrante in jih dajati v isti koš? Ne, hvala, tega tukaj na Poljskem ne delajo. Še dobro, da sem tukaj in vidim, kako se resnično stvarem streže in kako se konec koncev počutijo številni tujci, ki so tukaj moji sošolci. Ja, prihajajo tudi iz tistih držav, od koder ljudje emigrirajo, In ne, niso posiljevalci, roparji, uničevalci, in kaj vem še kaj. So ljudje, kot bi rekel pokojni Janez Drnovšek.

Še enkrat ponavljam, ilegalne migracije je potrebno urediti, ampak ljudje smo ljudje in, prosim, ne mečite vse v isti koš. Peticijo zapiram in jo bom odstranil, ker se preko mojega imena uporablja v zle namene. Hvala lepa takšnim državljanom.

Lahko še naprej to delate, ampak Rok Bratina se tega ne gre več. Rok Bratina je dosegel svoje. Naprej se s tem ne mislim več obremenjevati.

Preveč dela imam na študijskem področju, kjer smo študentje non stop podvrženi pripravam na predavanja, vaje, na razprave, kjer je pač potrebno priti pripravljen. Da ne govorim o nalogah, ki jih imamo in ja, škoda je dragocenega časa, škoda prijetnih trenutkov, ki jih tukaj preživljam s sošolci iz tujine.

Neštetokrat smo razpravljali o tej deklaraciji in ja, ko slišiš iz prve roke pretresljive zgodbe, potem se začneš zavedati. Potem spoznaš, da nihče v Sloveniji ne govori resnice. V tujino je treba it in videti, stvari kot so, ne pa ostajati zaprt v slovenski “ječi” in se prepirati, kdo je kaj naredil, kdo je koga ubil, kdo ima za sluge za to in ono.

Politika je igranje in laganje. Jaz igrati ne morem. Lagati pa tudi ne. Lahko samo tečem.

Za ostalo se Rok Bratina ne bo sekiral. Na kar sam ne morem vplivati, bom dal roke stran. Sem v krajevni skupnosti, tam lahko vplivam in to bom tudi delal. Vse ostalo? Ne, hvala.

P.S. Toliko se pljuva o Sloveniji, ampak veste kaj? Slovenija je v mojem razredu najboljša država v Evropi. Sošolci se čudijo, da imamo študij brezplačen do 26. leta!

Ponosen sem, da prihajam iz te države.

Rok Bratina, zgodovinar