Policisti prijeli osumljenca kaznivih dejanj velike tatvine, ki jih je na predrzen način izvrševal nad starejšimi občani

Policisti prijeli osumljenca kaznivih dejanj velike tatvine, ki jih je na
predrzen način izvrševal nad starejšimi občani.

Policisti Policijske postaje Ljubljana Bežigrad so v preteklem tednu odvzeli prostost 34-letnemu Ljubljančanu, ki je utemeljeno osumljen storitve dveh kaznivih dejanj velike tatvine, storjenih na predrzen način, pri čemer sta dve osebi utrpeli telesne poškodbe. Slednji je bil s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.

V mesecu avgustu smo na Policijski upravi Ljubljana prejeli več prijav o izvršenih dejanjih t.i. drznih tatvin, predvsem v jutranjem času, ki jih je izvrševal moški na kolesu, njegove žrtve pa so bile starejše občanke. Način izvršitve kaznivih dejanj je bil identičen, in sicer se je osumljeni s kolesom pripeljal izza hrbta oškodovanke in ji z ramena ali iz roke strgal torbico, cekar ali vrečko. Dejanja je izvrševal nasilno, saj je predmete, ki jih je poskušal odtujiti, s silo vlekel, dokler ga žrtev ni izpustila. Pri tem so bile oškodovanke v več primerih tudi telesno poškodovane. Zaradi načina izvršitve dejanja, oškodovanke storilca niso videle v obraz ali zelo slabo, kar je tudi oteževalo preiskavo omenjenih dejanj.

Policisti so takoj ob prijavah pričeli z aktivnim zbiranjem obvestil in operativnim delom na terenu, pri čemer so prišli do podatka o možnem osumljencu zgoraj opisanih kaznivih dejanj. Na podlagi zbranih obvestil in dokazov, je policistom uspelo 34-letnemu osumljencu do sedaj utemeljeno očitati dve kaznivi dejanji Velike tatvine na predrzen način (205/I-3KZ-1b), kaznivo dejanje Hude telesne poškodbe po 1. odstavku 123. člena KZ-1b in kaznivo dejanje Lahke telesne poškodbe po 1. in 4. odstavku 122. člena KZ-1b.

Osumljeni je tako 12. 8. 2018 oškodovanko na Tržaški cesti okradel s tem, da se je s kolesom pripeljal izza njenega hrbta in ji s silo iz roke strgal nakupovalno vrečko z nakupljenimi stvarmi in denarnico. Pri sunkovitem potegu je oškodovanka padla po tleh in se hudo telesno poškodovala.

Fotografija je zgolj simbolična.

Podobno dejanje je izvršil 25. 8. 2018 na Einspilerjevi ulici v Ljubljani, ko se je s kolesom pripeljal izza hrbta oškodovanke in ji z ramena s silo strgal nahrbtnik. Oškodovanka je pri tem prijela za naramnico nahrbtnika in padla po tleh, osumljeni pa jo je za seboj še vlekel nekaj metrov, dokler oškodovanka ni spustila nahrbtnika. V dogodku je utrpela lahke telesne poškodbe.

Policisti so osumljenca izsledili in prijeli 2. 9. 2018 na Kongresnem trgu, kjer mu je bila odvzeta prostost. Pri tem mu je bilo med drugim tudi zaseženo kolo, s katerim je izvrševal kazniva dejanja. Na podlagi odredbe sodišča je bila v nadaljevanju opravljena hišna preiskava, pri kateri sicer niso bili najdeni predmeti, ki so bili odtujeni oškodovankama zgoraj opisanih kaznivih dejanj, so pa bili najdeni predmeti, ki so bili uporabljeni pri izvrševanju opisanih kaznivih dejanj (oblačila, GSM). Prav tako je bila najdena črna ženska torbica z vsebino, za katero se utemeljeno sumi, da izvira iz drugega kaznivega dejanja, izvršenega na podoben način.

Osumljeni 34-letnik je bil za tovrstna kazniva dejanja že obravnavan in obsojen.

Med obravnavo je bilo ugotovljeno, da se je storilec na izvršitev dobro pripravil:

– čakal in opazoval je oškodovanke, da so le te peš prišle v manjše ulice, kjer ni veliko ljudi, ki se nahajajo v okolici bank ali trgovin;

– žrtev je vedno napadel izza hrbta, in sicer jim je med vožnjo s kolesom iztrgal torbico. Žrtvi je na tak način onemogočil, da bi ga videla v obraz in kasneje prepoznala v postopku prepoznavanja. Prav tako ob tem ne gre spregledati, da takšno nenadno in brezkompromisno dejanje pri žrtvi, predvsem starejši, povzroči takojšen šok glede situacije, v kateri se znajdejo;

– ob tem se je vedno v torbicah žrtev nahajal tudi mobilni telefon, tako da je bil žrtvi onemogočen klic na 113 in zaprosilo za pomoč in so bile odvisne od morebitnih mimoidočih ali pa so dejanja prijavile naknadno.

Kot smo že omenili smo v mesecu avgustu prejeli več prijav drznih tatvin na zgoraj opisan način, natančneje 13. Glede na način izvršitve kaznivega dejanja in dosedanja ugotovljena dejstva utemeljeno sumimo, da bi dejanja lahko izvršil osumljeni 34-letnik. Policisti s kriminalistično preiskavo tako nadaljujejo, ob tem pa naprošamo vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije oziroma so bili priča kakšnemu dogodku, na zgoraj opisan način, in to takrat niso prijavili, da pokličejo na številko 113 ali na Policijsko postajo Ljubljana Bežigrad na številko 01/589 60 00.

Informacije lahko sporočijo tudi na anonimni telefon na številko 080 1200.

Za kaznivo dejanje Velike tatvine na predrzen način (205/I-3 KZ-1b) je predpisana kazen zapora do 5 let, za kaznivo dejanje Hude telesne poškodbe po 123. členu KZ-1b je predpisana kazen zapora od 6 mesecev do 5 let in za kaznivo dejanje Lahke telesne poškodbe po 122. členu KZ-1b je predpisana denarna kazen ali zapora do 1 leta.

PREVENTIVA

Občanom svetujemo, da s seboj nimajo večjih količin denarja, naj ne nosijo s seboj PIN kode za bančno kartico, predvsem pa naj ne dvigujejo celotnih pokojnin, denar pa naj imajo spravljen v notranjih žepih oblačil.

Izogibajo naj se ulicam, podhodom, v katerih ni veliko ljudi oziroma prometa.

Če pa je do dejanja prišlo, si naj poskušajo, če je mogoče, čim bolj zapomniti opis storilca. Če ga ne vidijo v obraz, naj si poskušajo zapomniti njegova oblačila ali obutev, prevozno sredstvo ter smer bega.

Prav tako svetujemo, da v primeru, ko pride do dejanja, naj okolico opozorijo, nato z vpitjem “NA POMOČ” in govorijo pričam, v katero smer beži storilec.

Naprošamo pa tudi druge osebe/priče, v kolikor vidijo oziroma so priča takšnem dejanju, da o tem takoj obvestijo Policijo na številko 113 in posredujejo koristne podatke npr. opis storilca, smer bega ter kakršnekoli druge posebnosti, ki bi Policiji pripomogli k izsleditvi storilca in da žrtvi priskočijo na pomoč.

Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijske uprave Ljubljana