Matjaž Zorman bo na letošnjih lokalnih volitvah (18. 11. 2018) kandidiral za župana občine Kamnik. Po neuradnih podatkih  Ministrstva za javno upravo jih bo kandidiralo poleg njega še šest.

Gospod Matjaž Zorman, kako bi se našim bralcem portala na kratko predstavili?

Rojen sem 13. 10. 1971 v Kranju. Poročen, oče štirih otrok, direktor. Od rojstva živim in delam v Kamniku, v družini, kjer so bili temelji vzgoje zaupanje, podjetnost, kreativnost, marljivost in vztrajnost.

Za kandidata za župana vas je sicer je predlagala Slovenska demokratska stranka, vendar niste njen član.

Nisem politično angažiran, sodeloval sem s predstavniki vseh strank, s katerimi imam korektne odnose in sem nepristranski. Ideološka stališča posameznikov mi nikoli niso predstavljala problema. Menim, da je bistvo vsakršnega dela zastavljanje ciljev in doseganje rezultatov. Glede na uspehe v preteklosti nisem podvržen korupciji in nepotizmu, zanima me zgolj razvoj mesta.

Zakaj ste se odločili kandidirati za mesto župana občine Kamnik?

Za kandidaturo sem se odločil, ker imam rad Kamnik. Želim, da se razvije gospodarsko, kulturno in športno. Kamnik vidim kot sodobno razvito mesto z zahodno obvoznico, ustvarjenimi pogoji za razvoj podjetništva in nove turistične pridobitve, v kombinaciji vsega pa to predstavlja novo turistično destinacijo.

Kaj vam je všeč v občini Kamnik?

V občini Kamniku mi je všeč razvojna perspektiva, ki jo Kamnik ima v vseh pogledih. Občina Kamnik ima brezmejne možnosti razvoja zelenega turizma, ki raste v celem svetu. To priložnost moramo v prihodnje izkoristiti. Podjetniki in obrtniki so paradni konji razvoja vsake družbe, zato je treba ustvariti pogoje za nemoteno delovanje. Ko bodo dani pogoji, bo razvoj tekel sam.

Kateri je največji izziv občine?

Največji izziv v občini je vprašanje zahodne obvoznice, finalizacija in obnova Malega Gradu, ki je pozabljen kamniški biser. Hkrati se bom zavzemal za ranljive skupine. Ogorčen sem, da po 50- letih obstoja Ciriusa v Kamniku, invalidi ne morejo na vlak. Moja prva naloga bo, da jim zagotovim dostope do vseh javnih mest in omogočim mobilnost pri študiju in delu.

Kako vi vidite vlogo župana?

Menim, da je vloga župana koordinacija vsej interesov, tako skupin kot občanov, hkrati pa skrbeti za primeren razvoj in napredek občine, v gospodarskem, kulturnem, poslovnem in športnem področju. Zagotavljam, da znam poskrbeti in bom poskrbel, da se v čim večji meri upošteva različne interese, ki so usmerjeni v razvoj občine v najširšem smislu.

Bi nam zaupali še kaj o »vaši« Slovenia Eco resort?

Ko sem gradil Slovenia Eco resort leta 2015, mi še nihče ni ravno verjel, kaj sem načrtoval. Leta 2016 smo odprli resort, 2017 in 2018 pa je občina Kamnik podrla vse rekorde v turizmu, in sicer  v prvem letu za 25% v drugem letu pa 12%, Velika planina pa po 40- letih izgub zabeležila prve pozitivne poslovne rezultate in dobičke.

Podpisal sem že pogodbo za izvedbo Evropskega srečanja Goldwing motorjev v juniju 2019, pričakujemo 1.100 motorjev in 1.700 gostov iz 35 držav.

To bo pomenilo 6.000 nočitev v Kamniku in okolici, in samo ta dogodek predstavlja 14 % turistične sezone v Kamniku, ki bo zopet podrl rekorde v turizmu. Bojim se, da bo po letu 2019 stagnacija, saj ni novih projektov na vidiku. Zato vidim veliko priložnost in perspektivo v zelenem turizmu.

 

Hvala za pogovor, gospod Matjaž Zorman.

Bogdan Osolin