Kdo je zastrupil njenega psa?

Včeraj dopoldan smo bili obveščeni o sumu zastropitve psa na območju Dobrunj.

Po do sedaj zbranih obvestilih je ugotovljeno, da naj bi pes zaužil klobaso, v kateri naj bi bila strupena snov, zaradi katere je po zaužitju večkrat bruhal.

Pes je bil hospitaliziran na veterinarski ambulanti. Snov je lastnica psa našla ob graji dvorišča stanovanjske hiše, kjer je bil izpuščen. Policisti so neznano snov zavarovali in bo pregledana v laboratoriju. V zvezi navedenega nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi sumov kaznivega dejanja mučenja živali.

Na splošno pa pojasnjujemo, da svetujemo lastnikom psov, da ravnajo preventivno in odgovorno. Pse naj imajo vedno pod nadzorom in na povodcu (kar predvideva tudi Zakon o zaščiti živali) s čimer lahko preprečijo, da bi pes nenadzorovano zaužil kakšno odvrženo ali puščeno snov. Prav tako s tem preprečijo, da bi psu kakšna druga oseba ponudila neznano snov, ki bi jo pes pojedel.

Vsekakor pa občanom svetujejmo, da imajo svoje živali v naravi pod nadzorom. Lastniki živali se morajo tudi zavedati, da lastniki vrtov, polj, vinogradov, zaradi zatiranja škodljivcev prav tako nastavljajo strupe, ki jih lahko žival (če je prosto spuščena) zaužije.

Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijske uprave Ljubljana