Prejemniki slovenskega državljanstva zelo neradi spregovorijo o postopku. Eden bolj odmevnih (in pohvalnih) pa je bil zagotovo dogodek, ko so nogometašu Maribora Marcosu Tavaresu pred nekaj leti na Upravni enoti Maribor izdali slovenski potni list.

Brazilec je v Slovenijo prišel leta 2008, dobrih pet let pozneje pa je postal slovenski državljan.

“Zelo sem vesel, težko je opisati občutke. Zame je kot čudež, na ta trenutek sem čakal pet let in pol. Vse, kar sem si želel v Sloveniji, se je uresničilo, bog mi je pomagal. To je velik korak v mojem življenju, zdaj bo vse lažje. Veselje je popolno, tudi pri ženi in družini, saj smo se odločili, da bomo po koncu moje kariere živeli v Mariboru,” je po pridobljenem državljanstvu povedal za spletno stran kluba.

In kako se pravilno napiše beseda bog?

Besedo BOG kot lastno ime (judovski, krščanski, islamski Bog) pišemo z veliko začetnico, torej Bog. Res pa je, da se velikokrat piše bog (v nekaterih časopisih in revijah, tudi filmskih podnaslovih) z malo začetnico, kar pa je seveda narobe. Današnji zapis v Nedeljskih novicah nas je v uredništvu portala neprijetno presenetil, da je pisec prispevka tako zapisal to besedo, saj je v SP (Slovenski pravopis, 2001) jasno zapisano pravilo o tem. Tudi razni portali oz. spletne objave niso izjema! Marcos Tavares verjame namreč v živega Boga!

U. P.