Bolezni srca in ožilja so najpogostejši povzročitelj smrti na svetu.

Letno zaradi teh bolezni prezgodaj umre 17,5 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se to število umrlih povečalo že na 23 milijonov.

Vendar pomirja dejstvo, da je večino bolezni srca in ožilja mogoče preprečiti s preprostimi spremembami načina življenja.

Vprašajmo se: »Kaj lahko v tem trenutku storim za SVOJE SRCE in TVOJE SRCE?«

Naj bo svetovni dan srca, 29. september, naša priložnost za obljubo – obljubo za zdrav način prehranjevanja, za redno telesno dejavnost, spodbujanje otrok h gibanju in obljubo, da rečemo »ne« kajenju.

Preprosta obljuba – za MOJE SRCE, za TVOJE SRCE, za VSA NAŠA SRCA.

M. S.

Pripisano

Zaradi srčno-žilnih zapletov na Slovenskem vsako leto umre okrog 7500 ljudi. Slovenija je ena od le štirih evropskih držav, kjer je umrljivost teh bolezni pri moških toliko upadla, da že prekaša umrljivost zaradi raka. Podatki nacionalnega registra za preprečevanje srčno-žilnih bolezni kažejo, da je več kot petina slovenskega prebivalstva v starosti od 35 do 70 let visokoogrožena za nastanek srčno-žilnih bolezni. Najbolj pa nas v resnici ogroža nezdrav življenjski slog: nezadostna telesna dejavnost, kajenje, nezdravo prehranjevanje in čezmerno uživanje alkohola. Pomemben dejavnik pri nastanku bolezni srca pa je  – STRES.