V soboto 22. septembra 2018, je na Reki , v sosednji Hrvaški, potekalo 11. tekmovanje »Memorial reškega ognja«, zadnje v nizu pokalnih tekmovanj hrvaške gasilske zveze, v disciplini Fire combat za sezono 2018.

Tekmovanja v bližnji Reki se je udeležilo 8 slovenskih gasilskih dvojic, med njimi tudi domžalska panterja, Žiga Štiftar iz PGD Žeje – Sv. Trojica in Grega Cotman iz PGD Domžale – mesto, ki sta se prvič podala na tekmo zunaj meja slovenske domovine.

Kot sta povedala naša mlada tekmovalca, sta omenjeno tekmo že težko pričakovala, saj se je v Sloveniji pokalno tekmovanje že zaključilo, zato so tako tekmovanja v bližnjih tujih mestih, ob vseh rednih treningih, ki jih opravljata, odlična priložnost za ohranjanje dobre tekmovalne pripravljenosti pred dokončnim zaključkom sezone 2018.

Tekma na Reki je še posebej zanimiva tudi zaradi atraktivne lokacije, kjer se odvija.

Najboljše gasilske dvojice namreč merijo moči na Korzu, glavnemu trgu starega mestnega jedra Reke.

Letošnje tekmovanje je nekoliko začinilo za ta čas zelo hladno, deževno in vetrovno vreme, ki pa naših, vsega hudega vajenih gasilcev, ni zmotilo, malce več nevšečnosti je to povzročalo le najbolj zvestim navijačicam.

Po prihodu na tekmovališče je za naša fanta najprej sledil pogovor in posvet s kolegi iz Bele krajine in Notranjske, ki so »panterja« opozorili, da sodniška ekipa še posebej »pozorno« spremlja delo slovenskih dvojic, od katerih, jih je velika večina dobila lepo število kazenskih točk, domnevne napake pa si niso mogli ogledati, ker so delavci na progi orodje zelo hitro pospravili.

V svoj nastop na sicer mokri in kar zelo spolzki progi, sta se Grega in Žiga podala odločno in zelo agresivno, zavedala sta se možnosti za lep tekmovalni uspeh. Vse ovire sta premagala brez težav in kakršnih koli vidnih napak, tudi tarča, ki označuje zaključek proge, je padla, v – za dane razmere- zelo dobrem času. Tako fanta kot tudi navijači so računali in pričakovali zelo zelo lep uspeh.

Na žalost je sledil šok s strani hrvaške sodniške ekipe, ki je fantoma dosodila 30 kazenskih točk za napako, kar jima jih niso pokazali, kot je to v navadi, ampak so jima zgolj neprepričljivo opisali, kaj naj bi bilo na progi narobe. “Domžalska panterja” je tako doletela usoda večine predhodnih slovenskih ekip, niti vložena pritožba po posvetu z ostalimi slovenskimi tekmovalci, ni padla na plodna tla.

Kljub temu neljubemu dogodku sta domžalska panterja vseeno dosegla lep uspeh in zasedla mesto v sredini lestvice uvrščenih dvojic, seveda pa ostaja nekaj (zelo) grenkega priokusa ob vedenju, da je bil njun nastop konkurenčen še za mnogo višja mesta, kazenske točke pa povsem neutemeljene.

Kot sta po koncu povedala naša »panterja« sta s svojim nastopom zadovoljna, dosegla sta dober čas na progi, razočarana sta zgolj zaradi pristranskega sojenja in občutka, da se je mnogim slovenskim ekipam zgodila krivica, in sicer zgolj zato, ker bi preveč posegli v konkurenco oz. razvrstitev domačih ekip.

Sta pa po končanem težkem tekmovanu dodala in zatrdila, da se bosta na Reko še vrnila, svojo moč pa bosta pokazala  na progi – z vsemi svojimi navijači in navijačicami – na progi, s še boljšimi nastopi in s še z boljšimi končnimi časi.

Zaključila sta, da je bila to dobra šola in izkušnja za naprej.

Prvo tekmovanje v tujini je prineslo nov napredek v sami izvedbi vaje, ohranila sta dobro tekmovalno formo, ki jo bosta prenesla v sam zaključek sezone 2018, ter nabrala nove dragocene izkušnje.

Kar še posebej veseli, pa je, da so se – predvsem zaradi prej omenjene situacije – med predstavniki slovenskih ekip stkala nova, še močnejša prijateljstva.

Ob koncu so vsi družno spodbujali še zadnje naše ekipe, kar se je bogato obrestovalo, saj sta predstavnika PGD Videž, slovenska državna prvaka, ob pozornem spremljanju in snemanju nastopa z različnih strani in s pomočjo spremljevalne ekipe v svoji kategoriji, pokorila vso prisotno konkurenco in s tem prinesla zadoščenje tudi vsem (po krivici) oškodovanim dvojicam!

Ž. Š.