Članice Društva podeželskih žena Sončnica so v Mestni knjižnici Grosuplje tudi letos pripravile svojo tradicionalno že 16. velikonočno razstavo.

Razstavo so odprli v sredo, 10. aprila 2018, s svojimi pisanimi izdelki pa so se na razstavi tudi letos pridružili otroci iz vrtca Rožle.

Prav tako se na razstavi s svojimi stvaritvami predstavljajo Ustvarjalne babice iz Grosupljega in okoliških vasi, iz Društva upokojencev Grosuplje.

Ob odprtju razstave so bili prisotni tudi župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek, direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek in predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije Branko Suhadolnik.

Zbrane goste in vse ostale prisotne je uvodoma lepo pozdravila predsednica Društva podeželskih žena Sončnica Tatjana Novljan

in ob tej priložnosti nekaj besed namenila samemu praznovanju velike noči.

Gre za največji praznik krščanstva, ob katerem se spominjamo Jezusovega trpljenja, križanja in vstajenja.

Tako ima poseben pomen kot praznik, hkrati pa je to tudi čas, ki ga namenjamo družini in nam najdražjim. Priprave na praznovanje velike noči se pričnejo na cvetno nedeljo, ko pripravimo butarice. Nato stopimo v veliki teden, ki se prične z velikonočnim četrtkom in se konča na velikonočni ponedeljek. Velikonočne jedi pa predstavljajo simbol Jezusovega trpljenja. Pirhi predstavljajo kapljice krvi, hren predstavlja žeblje, potica trnovo krono in šunka Kristusovo telo.

»Tudi letos smo se članice Društva podeželskih žena Sončnica potrudile in vam delček praznovanja pripravile z razstavo in pokušino dobrot,« je še dejala.

Župan dr. Peter Verlič je povedal, da je vsako leto vesel te tradicionalne velikonočne razstave.

Tokrat pa se je odprtja razstave udeležila tudi nova direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek, zato je prepričan, da se bodo dogodki, kot je ta, kmalu slišali tudi izven meja občine Grosuplje.

Sicer pa sam meni, da ne samo, da je velika noč največji krščanski praznik, je tudi del naše identitete, je nekaj, zaradi česar smo mi ponosni Slovenke in Slovenci.

Župan je ob tej priložnosti vsem zaželel tudi lepe velikonočne praznike.

Besedam župana se je pridružil tudi direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in tudi sam dejal, da je vsako leto vesel te velikonočne razstave, lepo je tudi, ko se ob njej podružijo.

S prijetnimi kulturnimi točkami so odprtje razstave popestrili Ljudski pevci Zarja

in otroci iz vrtca Rožle,

preden pa so si razstavo tudi ogledali, je župnik Boštjan Modic velikonočne jedi še blagoslovil.

Razstava bo na ogled še v četrtek, 11. 4. 2019, in v petek, 12. 4. 2019, v času odprtosti knjižnice.

J. R.