V sredo, 12. septembra 2018, so v Žalni slovesno predali svojemu namenu prenovljeno cesto Veliko Mlačevo – Žalno, od železniške proge do otoka za umirjanje prometa pri Podružnični osnovni šoli Žalna.

Slovesnosti so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, občinski svetnice in svetniki, predsednica Krajevne skupnosti Žalna Danijela Pirman, predstavniki izvajalca del in nadzorniki, župnik Andrej Šink ter tamkajšnji krajanke in krajani, ki jih je s svojo navzočnostjo toplo presenetil tudi poslanec Državnega zbora RS Janez Janša, za katerega krajanke in krajani Žalne pravijo, da ga imajo še vedno malce tudi za svojega sokrajana.

Poslanec Janez Janša je zbrane na slovesnosti tudi prijazno pozdravil.

»Krasno je priti v Žalno, še posebej po novi cesti. Čestitam za ta dosežek,« je dejal in še povedal, da mu je tudi sicer v veliko veselje priti v občino Grosuplje, posebej zadnja leta, ko se stvari premikajo s hitrostjo, s kakršno se je prej govorilo, da ni možno.”

Verjame pa, da ko se nekaj naredi, se tudi hitro vidi, kaj še manjka. In verjame, da se bo tudi tisto še naredilo.

Poslanec Janez Janša se je tako ob tej priložnosti zahvalil vodstvu občine, da ima posluh ne samo za center, ampak tudi za vse ostale kraje v občini ter vsem zbranim zaželel prijetno popoldne.

»Jesen je čas, ko na naših poljih in vrtovih zbiramo sadeže in pridelke, pripravljamo ozimnico, narava pa se počasi začne pripravljati na počitek. In tako kot se gospodar zadovoljno ozre po opravljenem delu in začne delati nove načrte za prihodnost, je prav da se tudi mi po zaključenih projektih ozremo nazaj in ocenimo svoje opravljeno delo. V letošnjem letu lahko ugotavljamo, da je bira naših skupnih prizadevanj bogata in tako lahko danes prisostvujemo k slovesnosti, otvoritvi obnovljene lokalne ceste Veliko Mlačevo – Žalna,« so bile besede, s katerimi je zbrane nagovorila predsednica krajevne skupnosti Danijela Pirman.

Obnovljena cesta predstavlja vsem, ki jo vsakodnevno uporabljajo, neizmerno veliko pridobitev, saj se je s takšnim projektom kvaliteta bivanja v krajevni skupnosti še izboljšala, izboljšuje pa se tudi prometna varnost, kar še posebej občutijo v teh dneh, ko se je začelo novo šolsko leto.

Predsednica krajevne skupnosti Danijela Pirman se je vodstvu občine in vsem, ki so kakorkoli pomagali pri uspešni uresničitvi načrtov, iskreno zahvalila. Že vnaprej pa se je priporočila, da bi imelo vodstvo občine posluh za krajevne skupnosti in njihove potrebe tudi v prihodnje.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi župan dr. Peter Verlič in dejal, da je vesel, da se nas je ob tej za nekatere majhni, a za druge veliki pridobitvi zbralo tako lepo število. »Pogosto primerjamo cestno omrežje z žilami. Po žilah se pretaka kri, ki pomeni življenje, po cestah pa se pretakajo avtomobili, kolesa, motorji, po cestah hodimo, in seveda tudi to je življenje,« je povedal župan. Tako kot je potrebno skrbeti za naše zdravje, pa je potrebno tudi ceste obnavljati.

Župan je povedal, da je ravno ta dan potekal tudi sestanek s predsednico in ostalimi člani Sveta Krajevne skupnosti Žalna, kjer je že povedal, da bomo v prihodnjem mandatu veliko več sredstev v občinskem proračunu namenili za obnovo in modernizacijo lokalnih cest ter javnih poti. Obnova dela lokalne ceste Veliko Mlačevo – Velika Loka je tako le začetek.

Ob tej priložnosti pa je tudi povedal, da mu je žal, da poslanec Janez Janša ni imel možnosti prevzeti v roke vajeti vlade. »Ker vem, da v tem primeru občine ne bi imele 530 evrov glavarine, ampak tako kot je bila zaveza, 630 evrov, kar bi za našo občino pomenilo dva milijona evrov več na letni ravni. Da ne govorimo o tisti izgubi evropskih sredstev, ki bi jih prepotrebno potrebovali za obnovo kanalizacije, za obnovo cest, se pravi za obnovo življenja. Vendar pa, mi delamo naprej,« je še dejal župan ter vsem zaželel srečno in varno uporabo ceste.

Župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in predsednica krajevne skupnosti Danijela Pirman so slavnostno prerezali trak, prenovljena cesta pa je bila tako tudi uradno predana svojemu namenu.

Župnik Andrej Šink je nato cesto in vse, ki bodo po njej hodili ali se vozili, tudi blagoslovil. Da bomo varni pred nesrečami, da bomo znali biti obzirni do souporabnikov ceste.

Skozi prireditev nas je popeljala Maja Zajc Kalar, kanček lepega in prijetnega pa so na prireditvi s pesmijo prispevali tudi člani Moškega pevskega zbora Samorastnik in z recitacijo učenec 4. razreda Podružnične osnovne šole Žalna Matic Anžič. »Moja bela cesta bo dovolj široka, vsem prijateljem sveta, kjer in kdor nas rad ima,« je dejal.

J. R.