Kriminalisti in policisti PU Ljubljana so v začetku meseca oktobra Na cesti 24. junija  v Ljubljani uspešno preiskali izvršen vlom v bančni avtomat s t.i. plinsko eksplozijo, ki ga je utemeljeno osumljen 40-letni moški, državljan Republike Srbije.

S kriminalistično preiskavo in preiskovalnimi dejanji je bilo ugotovljeno, da se je osumljenec – 4.10.2018 – z ukradenim osebnim avtomobilom, na katerem so bile nameščene ukradene  registrske  tablice okoli 3. ure zjutraj pripeljal do bančnega avtomata na omenjeni lokaciji. Z namenom vloma vanj ga je s  pomočjo t.i. plinske  eksplozije razstrelil  in tako prišel v notranjost  trezorskega  dela  bankomata. Iz njega je odtujil nekaj kaset z manjšo  količino  denarja, hkrati pa je z  eksplozijo  povzročil  večjo
materialno škodo tudi na objektu trgovine v neposredni bližini.

Takoj  po  dejanju  je  40-letni osumljenec z ukradenim vozilom pobegnil s kraja dejanja.  O  eksploziji  je  bila  takoj  obveščen Operativno komunikacijski center PU Ljubljana, ki je pričel izvajati prve nujne ukrepe za izsleditev in prijetje osumljenca. Policisti so osumljenca z ukradenim vozilom  kmalu  izsledili  na  enem  izmed parkirišč na območju Bežigrada v trenutku,  ko  se  je  pripeljal do drugega ukradenega avtomobila, ki ga je
imel pripravljenega za nadaljnji beg, in mu odvzeli prostost.

Na podlagi odredbe sodišča so kriminalisti  opravili  preiskavi  obeh ukradenih avtomobilov; v vozilu, s katerim je bil prijet, so bili med drugim  najdeni  in zaseženi predmeti (pripomočki), s katerimi je povzročil plinsko eksplozijo bankomata (plinska jeklenka z nameščeno plastično cevjo, daljši električni kabel in manjši akumulator kot vir električne energije in nekaj ročnega orodja).

Za  osebna  avtomobila je bilo ugotovljeno, da sta bila ukradena na območju mesta Ljubljane 14 dni pred izvršitvijo opisanega kaznivega dejanja.

Po zbranih obvestilih je bil 40-letni osumljenec s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zoper njega odredil pripor.

Kriminalistična  preiskava še ni  zaključena – v  sodelovanju s tujimi varnostnimi  organi  se  zbirajo  obvestila glede morebitnih sostorilcev in povezanosti  opisanega  dejanja z identičnim vlomom v bančni avtomat, ki je bil izvršen 2.10.2018 na Zaloški cesti v Ljubljani.

Zagrožena kazen za kaznivo dejanje velike tatvine je kazen zapora do petih let.

Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijske uprave Ljubljana