Avstralski dirkač Daniel Ricciardo, voznik ekipe Red Bull, je bil najhitrejši na letošnji tretji dirki tekmovanja v Formuli 1, ki je potekala na Kitajskem (Šanghaj).

Na stopničkah sta bila še dva Finca, drugi je bil Bottas (Mercedes) in tretji Räikkönen (Ferrari). Branilec lanskega naslova prvaka F1, Britanec Hamilton, je bil tokrat četrti, vodilni v letošnjem seštevku, Nemec Vettel, pa šele osmi.

Uvod v dirko je bil dokaj dolgočasen

Uvod dirke je bil dokaj dolgočasen. Vettel, najboljši v kvalifikacijah, je na startu pobegnil ostalim in zdelo se je, da se bo enostavno sprehodil do nove zmage. Za njim so vozili Bottas, ki je na startu ugnal Räikkönena; Hamilton je startal slabo in nazadoval na šesto mesto. Vodilna moštva so razmišljala, kako bi s taktičnimi odločitvami skušala spremeniti vrstni red. Po prvih postankih v boxu je sledila sprememba v vodstvu – pri Mercedesu so izredno natančno izračunali čas postankov in Bottasu, ki je šel na menjavo gum pred Vettlom, na ta način omogočili, da je prišel v vodstvo.

Nesreča

Kmalu zatem je sledila nesreča, med seboj sta trčila oba voznika moštva Torro Roso (Pierr Gasly ter Brendon Hartley) in na stezo je zaradi številnih ostankov razbitin njunih dirkalnikov moral priti varnostni avto. V tej zmedi sta se oba voznika Red Bulla (Ricciardo in Verstapen) odločila za menjavo gum ter prešla na mehkejšo različico, ta poteza pa se je kasneje izkazala za odločilno.

Prehitevanje

Po umiku varnostnega avtomobila je 20 krogov pred koncem Ricciardo začel lov na tekmece, na novih pnevmatikah jih je brez težav dohiteval in prehiteval ter bil deset krogov pred koncem dirke že na prvem mestu. Oba Finca (Bottas in Räikkönen) nista mogla slediti tempu vodilnega, zato sta se osredotočila na medsebojni dvoboj za drugo mesto, ki ga je dobil Bottas. Vmes se jima je priključil še Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), ki se je nekaj krogov pred tem zavrtel na stezi po prehitevanju Nemca Sebastiana Vettla, zmagovalca uvodnih dveh dirk sezone. Verstappen je zadel Vettla, oba zavrtel, komisarji dirke pa so to njegovo početje (po dirki so mnogi menili, da neupravičeno) kaznovali s kaznijo pribitka 10 sekund. Tako je končal na petem mestu, četrti je bil Hamilton.

Vodilni Vettel šele osmi

Vodilni v seštevku F1, Vettel, se je moral tokrat zadovoljiti z osmim mestom, ki pa ga je obdržal le s težavo, kljub temu je zadržal skupno vodstvo v svetovnem prvenstvu. Po treh dirkah ima devet točk prednosti pred Hamiltonom in 14 pred Bottasom, Ricciardo zaostaja 17 točk.

Naslednja dirka F1 bo v nedeljo, 29. aprila, v Bakuju (Azerbajdžan).

Izidi dirke F1 za Veliko nagrado Kitajske (Šanghaj):

1. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)
2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) + 8,894
3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 9,637
4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 16,985
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 20,436
6. Nico Hülkenberg (Nem/Renault) 21,052
7. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 30,639
8. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 35,286
9. Carlos Sainz Jr (Špa/Renault) 35,763
10. Kevin Magnussen (Dan/Haas) 39,594

Skupni vrstni red voznikov v svetovnem prvenstvu F1 (po treh dirkah):

1. Sebastian Vettel (Nem) – 54 točk
2. Lewis Hamilton (VBr) – 45 točk
3. Valtteri Bottas (Fin) – 40 točk
4. Daniel Ricciardo (Avs) – 37 točk
5. Kimi Räikkönen (Fin) – 30 točk
6. Fernando Alonso (Špa) – 22 točk
7. Nico Hülkenberg (Nem) – 22 točk
8. Max Verstappen (Niz) – 18 točk
9. Pierre Gasly (Fra) – 12 točk
10. Kevin Magnussen (Dan) – 11 točk
11. Stoffel Vandoorne (Bel) – 6 točk
12. Carlos Sainz (Špa) – 3 točke
13. Marcus Ericsson (Šve) – 2 točki
14. Esteban Ocon (Fra) – 1 točka

Moštvena razvrstitev:

1. Mercedes – 85 točk
2. Ferrari – 84 točk
3. Red Bull – 55 točk
4. McLaren – 28 točk
5. Renault – 25 točk
6. Toro Rosso – 12 točk
7. Haas – 11 točk
8. Sauber – 2 točki
9. Force India – 1 točka
10. Williams – 0 točk

J.A.